В Управлінні проведено навчання з метою формування у працівників обґрунтованих знань про антикорупційні закони

   16 лютого головний спеціаліст з питань запобігання та виявлення корупції Управління Держпраці в області Ангеліна Мусієнко провела чергове навчання з працівниками Управління на тему: «Законодавство України щодо запобігання і протидії корупції. Правова характеристика корупційних і пов’язаних із корупцією правопорушень за сферами прояву».

  Мета навчання: формування у працівників Управління обґрунтованих знань про антикорупційні закони, відповідальність за вчинення корупційних злочинів, а також про тенденції розвитку антикорупційного законодавства України й інших держав, заходи правової боротьби із корупцією.

  Увагу слухачів зосереджено на тому, що відповідно до ст. 1 Закону України «Про запобігання корупції» корупція – це використання особою, зазначеною у частині першій статті 3 цього Закону, наданих їй службових повноважень чи пов’язаних з ними можливостей з метою одержання неправомірної вигоди або прийняття такої вигоди чи прийняття обіцянки/пропозиції такої вигоди для себе чи інших осіб або відповідно обіцянка/пропозиція чи надання неправомірної вигоди особі, зазначеній у частині першій статті 3 цього Закону, або на її вимогу іншим фізичним чи юридичним особам з метою схилити цю особу до протиправного використання наданих їй службових повноважень чи пов’язаних з ними можливостей.

Використання особою наданих службових повноважень чи пов’язаних із ними можливостей означає вчинення будь-яких дій (у т.ч. прийняття рішень) чи втримання від вчинення будь-яких дій (умисна бездіяльність) під час виконання нею своїх службових обов’язків.

Фахівець пояснила різницю між поняттями «корупційне правопорушення» і «правопорушення, пов’язане з корупцією».

Ознаками останнього є те, що воно не містить ознак корупції; порушує встановлені Законом «Про запобігання корупції» (але не іншим законом) вимоги, заборони та обмеження; вчинене особою, зазначеною в ст. 3 Закону України «Про запобігання корупції»; за нього законом установлено юридичну відповідальність певного виду – кримінальну, адміністративну, дисциплінарну та/або цивільно-правову.

Зазначено, що ключовим критерієм, який відрізняє ці два поняття, є наявність чи відсутність ознак корупції у відповідному діянні. Саме тому, наприклад, невчасне подання декларації є правопорушенням, пов’язаним з корупцією, але не корупційним правопорушенням.

Корупційне правопорушення, як зазначено в Законі, не може тягнути за собою адміністративну відповідальність, а тільки кримінальну, дисциплінарну та/або цивільно-правову.

Крім корупційних злочинів, корупційним правопорушенням може бути визнано дисциплінарний проступок, який містить ознаки корупції, але за який не передбачено кримінальної відповідальності.

Працівниками Управління роз’яснено, що корупційними дисциплінарними правопорушеннями можуть бути, наприклад: сприяння в призначенні особи на посаду, сприяння певним особам у здійсненні ними господарської діяльності або надання переваги певним особам у зв’язку з підготовкою проектів, виданням нормативно-правових актів, прийняттям рішень, затвердженням (погодженням) висновків, – якщо такі діяння вчинені з метою одержання неправомірної вигоди, але не завдали істотної шкоди законним правам, свободам та інтересам окремих громадян або державним чи громадським інтересам, або інтересам юридичних осіб, або якщо така шкода є меншою за 100 нмдг. Дисциплінарним правопорушенням, пов’язаним із корупцією, є подання суб’єктом декларування завідомо недостовірних відомостей у декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування стосовно майна або іншого об’єкта декларування, якщо такі відомості відрізняються від достовірних на суму менше 100 мінімальних заробітних плат.

Звернуто увагу слухачів на встановлену відповідальність за вчинення корупційних правопорушень та правопорушень, пов’язаних з корупцією.

Крім того, на навчанні додатково опрацьовано тему «Декларування доходів, майна, зобов’язань та витрат у 2020 році».

 

Навчання проведено з застосуванням мультимедійного супроводження.

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)