Особливості проведення планових заходів з питань державного ринкового нагляду

Управління Держпраці у Кіровоградській області інформує суб’єктів господарювання, які є розповсюджувачами нехарчової продукції, щодо суттєвих відмінностей перевірок суб’єктів господарювання з питань ринкового нагляду від перевірок з дотримання законодавства з охорони праці.

 Визначення понять «державний ринковий нагляд» та «державний нагляд (контроль)» не є тотожними.

Перевірки характеристик продукції здійснюються відповідно до секторальних планів ринкового нагляду, які щорічно до 1 грудня затверджуються органами ринкового нагляду відповідно до сфер їх відповідальності. Секторальний план ринкового нагляду охоплює види продукції відповідно до сфер відповідальності органів ринкового нагляду.

Перевірки характеристик продукції проводяться на підставі наказів органів ринкового нагляду та направлень на проведення перевірки.

Під час таких перевірок, відбувається перевірка не суб’єкта господарювання, а продукції, що є предметом перевірки.

Перевірки характеристик продукції проводяться у торговельних та складських приміщеннях суб’єктів господарювання.

Строки проведення перевірки характеристик продукції у розповсюджувача цієї продукції – не може перевищувати чотирьох робочих днів, у виробника продукції – п’яти робочих днів.

Якщо орган ринкового нагляду встановив, що продукція відповідає встановленим вимогам, але становить ризик для життя та здоров’я громадян або інших аспектів захисту суспільних інтересів, він невідкладно вимагає від суб’єкта вжити заходів для усунення такого ризику, вилучення продукції з обігу та/або відкликання її з ринку залежно від характеру визначеного ризику.

Адміністративно-господарські санкції застосовуються за кожну модель, артикул чи партію продукції, яка є небезпечною, становить ризик та/або не відповідає встановленим вимогам, незалежно від кількості одиниць такої продукції та/або місць її реалізації. 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)