Нагадуємо про зміни у Порядку про обчислення середньої заробітної плати №100

Роз’яснення надає головний державний інспектор відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці в області Олена Коломійчук.

 На засіданні Уряду 9 грудня 2020 року прийнята постанова “Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1995 р. № 100” від 09.12.2020 р. № 1213. Ініціатором змін до Порядку № 100 виступило Мінекономіки. Постанова опублікована в Урядовому кур’єрі від 12.12.2020 року №242, отже вже на сьогодні зміни чинні.

Вилучено п. 10 Порядку № 100, який передбачає коригування середнього заробітку у разі підвищення посадових окладів. Скасовано поняття «інша поважна причина» відсутності працівника на роботі.

Прибрано необхідність вилучати із розрахункового періоду час, коли змінилися структура зарплати з одночасним підвищенням посадових окладів.

Доповнено перелік виплат, які не враховуються при обчисленні середньої зарплати наступними виплатами: винагородою державним виконавцям та зарплатою, яка нарахована під час роботи у виборчих комісіях.

Порядок поширюється, крім юридичних осіб, також на фізичних осіб-роботодавців.

Ще однією зміною є те, що Порядок застосовується у випадках надання працівникам всіх видів відпусток (крім відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами).

Якщо працівника прийнято на роботу не з першого числа місяця, проте дата прийняття на роботу є першим робочим днем місяця, то цей місяць враховують до розрахункового періоду.

При обчисленні середньої зарплати в усіх випадках її збереження враховувати всі суми нарахованої зарплати згідно із законодавством та умовами трудового договору, окрім визначених у п. 4 Порядку № 100.

Премії та інші виплати, які виплачують за два місяці або більш тривалий період, при обчисленні середньої зарплати включати шляхом додавання до заробітку кожного місяця розрахункового періоду частини, що відповідає кількості місяців того періоду, за який вона нарахована та пропорційно часу, відпрацьованому у розрахунковому періоді.

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)