Як безпечно очищати покрівлю будівель узимку

Роботи з очищення покрівлі від атмосферних опадів належать до робіт із підвищеною небезпекою, зокрема до робіт на висоті. 

 Безпечно провести покрівельні роботи допоможуть нормативно-правові акти з охорони праці, зокрема розділ 7.2 Правил охорони праці під час виконання робіт на висоті, затверджених наказом Держгірпромнагляду від 27.03.2007 № 62 (НПАОП 0.00-1.15-07).

Очищати покрівлі можуть особи, які мають відповідну професійну підготовку, пройшли медичний огляд, інструктаж, навчання та перевірку знань із безпеки праці.
Робітників необхідно забезпечити:
• справними засобами виробництва — наприклад, лопатою, спеціальним крюком, щоб збивати бурульки;
• засобами індивідуального захисту — захисною каскою, спецодягом, спецвзуттям на неслизькій підошві, сигнальною (оранжевою) жилеткою;
• витратними матеріалами — піском, шлаком або іншими матеріалами, що запобігають слизькості.
Роботи, які виконують на відстані за вертикаллю 1,3 м і більше від поверхні перекриття або робочого настилу та на відстані менше ніж 2 м від межі неогородженого захисною огорожею перепаду за вертикаллю, належать до робіт на висоті.
Роботи, які виконують на висоті понад 1,3 м, входять до Переліку видів робіт підвищеної небезпеки, які виконуються на підставі декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з охорони праці (п. 6 дод. 6 до Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, затвердженого постановою КМУ від 26.10.2011 № 1107, в редакції постанови КМУ від 07.02.2018 № 48).
Покрівельні роботи на будівлях проводять за нарядом-допуском. У ньому вказують організаційно-технічні заходи з безпеки праці. Зазвичай використовують форму наряду-допуску для виконання робіт на висоті — наприклад, за формою додатка 2 до НПАОП 0.00-1.15-07.
Працівники, які мають виконувати роботи на покрівлі, об’єднуються у виробничі бригади у складі не менше трьох осіб. До робіт на плоскій покрівлі, особливо під час значних снігопадів, до складу бригади можна залучати двірників, підсобних та інших працівників за їх згодою. Перед цим із ними потрібно провести цільовий інструктаж щодо безпечного виконання робіт, а також заборонити їм перебувати на відстані ближче ніж 2 м до межі неогородженого захисною огорожею перепаду по висоті.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)