Дотримання законодавства з питань охорони праці під час робіт на територіях підприємств у зимовий період

З метою попередження нещасних випадків та аварій у зимовий період, пропонуємо впровадити заходи, спрямовані на попередження виробничого травматизму в ускладнених погодних умовах :

• забезпечити формування пішохідних доріжок, проїздів та стоянок транспортних засобів на території підприємств, установ та організацій. За наявності снігового покриття своєчасно проводити відповідні роботи (прибирання та посипання речовинами, що виключають ковзання під час ожеледиці);

 • посприяти збереженню тепла у виробничих приміщеннях з метою дотримання вимог діючих санітарних норм;

• провести з працівниками позапланові інструктажі з питань охорони праці щодо вимог безпеки та особистої уваги під час руху територією підприємства та міста у зв’язку з виконанням функціональних обов’язків за затвердженим маршрутом;

провести позапланові інструктажі з питань охорони праці з водіями транспортних засобів щодо особливої пильності та дотримання усіх правил дорожнього руху в ускладнених зимових погодних умовах.

У зимовий період керівникам потрібно звернути особливу увагу на те, наскільки ретельно та кваліфіковано виконують свої обов’язки сторожі. При цьому обов’язок керівника – забезпечити їх теплим спецодягом, засобами зв’язку, освітлювальними й обігрівальними приладами тощо. Необхідно також провести відповідні інструктажі та навчання. Безаварійна робота не менше залежить від того, наскільки відповідально ставляться до своїх робочих обов’язків сторожі. Вони мають подбати про безпечний доступ до опалювальних матеріалів, дотримуватися норм безпеки під час обходу територій поблизу будівель і споруд.

Роботодавці зобов’язані:

• проводити медогляди працівників, які працюють у морозну погоду;

• надавати перерви для обігріву та відпочинку;

• припиняти за певних несприятливих погодних умов роботу надворі.

Території прибирають у такій послідовності: спочатку — тротуари, пішохідні доріжки, потім — дворові території. У випадку ожеледі і слизькості тротуари й пішохідні доріжки посипають піском.

Прибирання, крім снігоочищення під час снігопадів, потрібно проводити у ранкові або вечірні години.

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)