Падіння - небезпечний фактор виробничого процесу в соціально - культурній сфері

Якщо проаналізувати стан виробничого травматизму у соціально-культурній сфері області протягом 2020 року, то 55 відсотків видів подій, що призвели до травмування потерпілих, складає падіння під час пересування та з висоти (проти 47% у 2019 році).

Падіння на робочому місці бувають 2 видів:
⦁ падіння на одному рівні переміщення – спотикань про нерівності поверхні або геометрію проходу, прослизання підошви взуття в результаті недостатнього зчеплення з поверхнею;
⦁ падіння з поточної поверхні на інший рівень - при падінні з сходів, як приставних, так і маршових, або при падінні з рівня виконання робіт на нижні поверхи.
⦁ Обидва види цих виробничих травм можна запобігти за допомогою організаційних і технічних заходів з охорони праці.
Падіння не легко передбачити, але цілком можна попередити його виникнення. Скорочення кількості небезпечних дій і переміщень, мінімізація ризиків травмування допоможе контролювати кількість подібного роду інцидентів.
Організація безпечноо пересування працівників.
⦁ Усі розливи рідин і мокрі поверхні повинні негайно локалізуватися і забиратися. Найнебезпечнішими є залишкова вологість поверхні.
⦁ Незахаращеність пішохідних доріжок у виробничому приміщенні і проходах. Будь-яка зміна геометрії звичного маршруту – це потенційна причина виробничої травми.
⦁ Використання безпечної драбини. Заборонено експлуатувати стільці або столи, а тим більше випадкові поверхні і предмети в якості опори.
⦁ Достатня оглядовість при перенесенні вантажів. Важкий вантаж (папки, документи, тощо) може змінити центр тяжіння тіла та збільшити шанси падіння.
⦁ Усі проходи, проїзди і доріжки повинні бути достатньо освітлені.
⦁ Завжди необхідно носити зручне взуття на неслизькій підошві. Не завжди можливо вплинути на стан поверхні, якою йдемо, але є можливість вибирати те, що на ногах. Збільшення тертя між підошвою взуття і поверхнею значно знижує ризик ковзання, а значить травм.

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)