Комісія завершила розслідування групового нещасного випадку на Смолінській шахті

Завершено спеціальне розслідування групового нещасного випадку, що стався 5 листопада 2020 року на Смолінській шахті ДП «СхідГЗК».

 Нагадаємо, що на дільниці змішаних робіт шахти травмувалося двоє працівників, один із них – смертельно.

Комісія з’ясувала, що підземний прохідник та учень одного з прохідників травмувались під час ремонтувантажно-доставної машини PFL-20 на горизонті «-640»м.

Під час зварювальних робіт у підземного прохідника виникла потреба прибрати фіксатор (упор) балансира, який було встановлено між рамою машини і балансиром підйому ковша для  запобігання його падіння.

Підземний прохідник продовжив ремонт циліндра підйому балансира, при цьому не встановивши упор на місце. Відбулось падіння ковша, в результаті працівник, затиснутий між рамою і балансиром ковша загинув. Учень прохідника отримав травми.

Нещасний  випадок, який стався з двома працівниками комісія визнала повязаним з виробництвом.

Основна причина нещасного випадку – організаційна.

Зокрема, потерпілий порушив п. 1.6, 3.102 Інструкції з охорони праці № 82 для прохідника (затвердженої наказом генерального директора ДП «СхідГЗК»), який  при виконанні ремонтних робіт самотужки прибрав, а потім не встановив запобіжний упор балансира на місце між рамою машини і балансиром підйому ковша.

Крім того, майстер гірничий дільниці не здійснив належний контроль за безпечним виконанням робіт підвищеної небезпеки, чим порушив вимоги «Правил безпеки під час розробки родовищ рудних та нерудних корисних копалин підземним способом»  НПАОП 0.00-1.77-16.

Комісією розроблені заходи щодо запобігання подібним нещасним випадкам, які передбачають ознайомлення з обставинами та причинами травмування, проведення навчань та перевірки знань, позапланових інструктажів  працівників дільниць, відділів та служб шахти,  посиленням нагляду за дотриманням безпеки праці.

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)