Про безпечне користування газом у осінньо-зимовий період

Відділ нагляду на виробництві і на об’єктах підвищеної небезпеки Управління Держпраці у Кіровоградській області нагадує про безпечне користування газом в умовах пониження температури повітря.

   В першу чергу, природний газ – це горючий газ, який не має запаху, кольору. Тому, у разі витоку його з газопроводу і скупченості в різних приміщеннях може утворитися газоповітряна суміш, яка залишається непоміченою і може призвести до нещасних випадків (задухи, вибуху).

     Для того, щоб витоки газу були своєчасно виявлені, горючі гази, що подаються в газові мережі, піддають одоризації. Суть одоризації полягає в тому, що газам надають різкий специфічний запах по якому їх легко виявити в приміщенні при незначній концентрації в повітрі.

     Газоповітряні суміші, що складаються з певної кількості газу і повітря є вибухо- та пожежонебезпечними. При внесені до таких сумішей джерела вогню або нагрітого до високої температури тіла може відбутися вибух (горіння).

     Ці небезпечні властивості природного газу, при недотриманні споживачами Правил безпечного користування газовими приладами, призводять до непередбачуваних наслідків.

    Настав осінньо-зимовий період. Різке зниження температури зовнішнього повітря зростає небезпека отруєння чадним газом. Цей  період характерний складними погодними умовами: змінами температури і вологості повітря, частими змінами напрямків і швидкості вітру, рясними опадами. Ці фактори впливають на роботу газових приладів з відводом продуктів згоряння в димохід та можуть призвести до обмерзання оголовків труб димоходів. Лід та сніг на стінках порушують тягу та заважають виходу з приміщення смертельного для людини чадного газу.

    В даній період опалювальні прилади працюють тривалий час, тому особливо уважно потрібно перевіряти наявність тяги. Відсутність тяги сигналізує про засміченість димоходу. В такому випадку необхідно припинити роботу газових приладів та викликати спеціалізовану організацію для прочищення димових та вентиляційних каналів.

    Ще одна з головних причин отруєння чадним газом – неправильне користування газовими приладами. Відтак, перш за все  слід пам’ятати, що для нормального функціонування газових приладів необхідне достатнє провітрювання. Встановлення металопластикових вікон та герметичних дверей обмежує приток свіжого повітря в квартиру, необхідного для нормального функціонування газових приладів.  Це може спричинити отруєння чадним газом. 

    Під час морозів категорично забороняється обігрівати приміщення за допомогою газових плит та духових  шаф.

               Категорично забороняється:

допускати до користування газовими приладами дітей дошкільного віку, а також осіб, які не пройшли інструктаж щодо безпечного користування газовими приладами;

самовільно ремонтувати, замінювати, вносити зміни в конструкцію, переносити газові прилади, а також здійснювати реконструкцію приміщень, де встановлено газовикористаюче обладнання;

-   відключати автоматику безпеки та проводити її регулювання;

-  користуватися газом при несправності газових приладів, автоматики, запірної арматури і газових балонів;

-  користуватися газовими приладами при відсутності тяги або наявності зворотної тяги в димоході та вентканалі;

-  встановлювати в приміщенні, де є газові прилади з відведенням продуктів згоряння в димові канали, примусову витяжну вентиляцію;

-  користуватися газом при порушенні щільності кладки, штукатурки  димоходів;

-  користуватися електроприладами при виявленні запаху газу;

-  застосовувати вогонь для виявлення витоку газу;

-  залишати працюючі газові прилади без нагляду;

-  прив’язувати до газопроводів мотузки та навантажувати газопроводи;

-  використовувати газ та газові прилади не за призначенням;

-  користуватися газовими плитами для опалювання приміщень;

-  використовувати для сну і відпочинку приміщення, де встановлені газові прилади;

-  захаращувати приміщення в яких є газові прилади.

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)