В Управлінні відбулося навчання із запобігання конфлікту інтересів

З метою підвищення рівня знань антикорупційного законодавства 19 жовтня головний спеціаліст з питань запобігання та виявлення корупції Управління Держпраці у Кіровоградській області Ангеліна Мусієнко провела з працівниками Управління  навчання на тему: «Запобігання та врегулювання конфлікту інтересів».

  Тема конфлікту інтересів актуальна та дуже важлива, адже кожен працівник повинен не лише встановити у нього наявність такого конфлікту, а й здійснити всі необхідні заходи для його врегулювання.

В ході навчання Ангеліна Мусієнко висвітлила питання щодо засобів врегулювання, алгоритму дій в разі настання конфлікту інтересів.

 Головний спеціаліст зазначила, що наразі найпоширенішим порушенням Закону України «Про запобігання корупції» залишається неповідомлення особою про наявність у неї реального конфлікту інтересів та вчинення дій або прийняття рішень в умовах конфлікту.

  Акцентовано увагу на тому, що корупція часто пов'язана з конфліктами інтересів, тому важливо щоб ті, хто можуть опинитися у двоякій ситуації, розуміли, як це може вплинути на об'єктивність прийняття рішень і неупередженість при виконанні службових обов'язків, а також чим вони ризикують, якщо ігнорують такі конфлікти.

Учасникам заходу детально роз’яснено значення термінів «потенційний конфлікт інтересів», «приватний інтерес» та «реальний конфлікт інтересів». Хоча Закон України «Про запобігання корупції» прямо не вказує форму повідомлення про конфлікт інтересів, проте Національне агентство з питань запобігання корупції рекомендує робити повідомлення у письмовій формі, що дасть можливість документально підтвердити факт виникнення конфлікту та детально проаналізувати ситуацію аби визначитися з оптимальним способом врегулювання конфлікту інтересів.

   Учасники навчання мали змогу обмінятися думками та обговорили конкретні приклади виникнення конфлікту інтересів.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)