У Вільшанці роз’яснювальною роботою з питань оформлення трудових відносин охоплено 34 суб’єкти господарювання

Головний державний інспектор відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці в області Олена Коломійчук спільно з заступником начальника відділу надання соціальних послуг Вільшанської районної філії Кіровоградського обласного центру зайнятості Наталею Таньковою провели ряд інформаційних відвідувань роботодавців смт. Вільшанки з питань оформлення трудових відносин. Всього інформаційними заходами охоплено 34 суб‘єкти підприємницької діяльності.

 Олена Коломійчук  вкотре зазначила, що легалізація заробітної плати залишається найактуальнішим питанням сьогодення. Чимало роботодавців просто ігнорують гарантований рівень мінімальної заробітної плати і змушують найманих робітників працювати на невелику зарплату, а часом зовсім не декларуючи оплату їхньої праці. Бажаючи уникнути зайвих, на їхню думку, витрат, видають працівникам зарплату в «конвертах». У цьому випадку мова йде про «тіньові» заробітки, з яких не сплачуються податки і внески. В результаті, погодившись на одержання зарплати в «конвертах», більшість людей не замислюється, що свідомо обкрадають самі себе.

Виплата заробітної плати в «конвертах» позбавляє працюючих визначених законодавством гарантій, в тому числі головної – через несплату єдиного соціального внеску наймані працівники втрачають страховий стаж та можливість одержання достойної пенсії за віком, по інвалідності, в зв’язку з втратою годувальника та в інших випадках, передбачених законодавством.

Необхідно пам’ятати, якщо працівник буде оформлений на неповну ставку із заробітною платою менше мінімального розміру, страховий стаж в такому разі становить неповний місяць і обчислюється пропорційно заробітній платі. А низька заробітна плата дає низький коефіцієнт заробітку, який враховується при обчисленні пенсії.

Отже, оформлення на роботу має бути офіційне, а виплата заробітної плати відповідно до законодавства – прозора і відкрита. В іншому випадку, роботодавці позбавляють своїх працівників достойної пенсії в майбутньому та соціальної захищеності у випадках, передбачених законодавством, а також сприяють порушенню трудового законодавства.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)