У Долинській під час інспекційного відвідування виявлено 18 неоформлених працівників

Під час інспекційного відвідування у присутності членів робочої групи з питань легалізації зарплати і зайнятості населення та представника національної поліції головний державний інспектор Управління Сергій Терещенко в одному із будівельних магазинів Долинської виявив 18 працівників без належного оформлення трудових відносин.

 Працівники виконували роботу охоронника, бухгалтера, продавця, касира та керуючого. Під час опитування інспектором вони не заперечували, що працюють у магазині, але на якому підприємстві і чи офіційно працевлаштовані, чітко пояснити не могли, оскільки здали трудові книжки керуючому магазином. Деякі з них мали бейджики з назвою  підприємства.

В той же час, відповідно до інформації, отриманої від пенсійного фонду, станом на 1 жовтня у товариства, - власника магазину, не укладений жоден трудовий договір за останні два роки.

У поясненні власник товариства зазначив, що в магазин залучається персонал, за необхідності, за цивільно-правовими договорами, а керуючий представляє інтереси товариства на підставі довіреності. Накази чи трудові договори про прийняття на роботу працівників та повідомлення до органів ДПС для інспекційного відвідування не надано.

Під час інспекційного відвідування інспектор проводив фіксацію засобами фото та відеотехніки. У зв’язку з вищезазначеним, є підстави вважати, що виявлені 18 працівників виконували роботу без оформлення трудового договору, а відповідно, без ознайомлення з технікою безпеки на робочому місці. Ведення господарської діяльності юридичної особи не передбачає залучення сторонніх осіб для виконання окремих робіт без укладення договірних відносин.

Це свідчить про порушення вимог ст. 21 та 24 Кодексу законів про працю України.

За результатами відвідування складено акт, Управлінням Держпраці вживаються необідні заходи в рамках чинного законодавства щодо даного товариства.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)