Завешено розслідування нещасного випадку у виправній колонії № 6

Комісія, утворена наказом Управління Держпраці у Кіровоградській області завершила спеціальне розслідування нещасного випадку, який стався 12 серпня 2020 року із засудженим підсобним робітником дільниці із виготовлення паливних брикетів Державної установи «Кропивницька виправна колонія (№6)». Розслідування проводилось на підставі Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженого Постановою КМУ від 17 квітня 2019 р. №337. Згідно з п. 2 Порядку, його дія не поширюється на «осіб, що утримуються в установах виконання покарань або слідчих ізоляторах, крім випадків, коли зазначені особи залучаються до трудової діяльності на виробництві цих установ…»

 Із пояснень працівників колонії відомо, що підсобний працівник, в порушення робочої інструкції, піднявся до жолоба вентиляції, щоб очистити його від тирси, яка мала ознаки тління. Під дією повітря тирса загорілась і працівник отримав численні опіки тіла. Першу медичну допомогу йому надали на КПП в медико-санітарній частині. Згодом потерпілого власними силами співробітників виправної установи доставили до обласної лікарні. В опіковому відділенні 21 серпня він помер.

Комісія цей випадок визнала пов’язаним з виробництвом, складено акт за формою Н-1/П і взято на облік державною установою.

Через те, що члени сім’ї потерпілого участі в засіданнях комісії не брали, запрошення до співпраці було направлене рекомендованим листом. Але, станом на момент складання акту зворотного зв’язку з членами сім’ї потерпілого не було.

Під час заходів із запобігання подібним нещасним випадкам, керівництво виправної колонії зобов’язане забезпечити відповідно до вимог чинного законодавства протипожежний та санітарно-гігієнічний стан виробничого устаткування і приміщення дільниці виготовлення паливних брикетів, а також провести позапланове навчання з питань охорони праці працівників дільниці.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)