Звертаємо увагу на гігієну праці та вимоги до робочих місць під час виконання зварювальних робіт

Зварювальні роботи відносяться до робіт підвищеної небезпеки, які підлягають декларуванню - здійснюються на підставі декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці відповідно до Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від26.10.2011 № 1107.

Роз’яснення щодо гігієни праці та вимог до робочих місць під час виконання зварювальних робіт надає головний державний інспектор відділу з питань гігієни праці Управління Держпраці в області Наталія Струтинська.

 Постійне робоче місце зварника повинно бути обладнане раціонально улаштованим столом та пристосуванням для утримання і переміщення оброблюваного виробу. На стаціонарних робочих місцях електрозварників, різальників встановлюється стійка з гачком або вилкою для підвішування погашених пальників або різаків під час перерви у роботі. На тимчасових робочих місцях погашені пальники або різаки дозволяється підвішувати на частини оброблюваної конструкції (кронштейни, мірні пристрої тощо). На кожне стаціонарне робоче місце працівника з електрозварювальних робіт, крім площі, займаної устаткуванням і проходами, повинно бути відведено не менше 4,5 м.кв.

Для захисту працівників  на суміжних робочих місцях від небезпечних чинників, що супроводжують зварювання, ділянки зварювання металів повинні бути огороджені негорючими перегородками або конструкціями порталів, консолей. Відстань від проходів від місця зварювання повинна бути не менше 5 м для захисту сторонніх працівників від випромінювання зварювальної дуги. В разі унеможливлення виконання зазначених вимог біля місця зварювання повинні бути встановлені перегородки або ширми з негорючого матеріалу. 

Для видалення зварювального пилу і газів влаштовується місцева вентиляція безпосередньо біля місця їх утворення. Організація контролю за роботою витяжних вентиляційних пристроїв здійснюється за затвердженим графіком, але не рідше одного разу в квартал.

При проведенні робіт зі зварюванні металів на відкритому повітрі над установками і зварювальними постами повинні бути спорудженні укриття (навіси) від непогоди. Зварювальне устаткування повинно бути розміщене в металевих контейнерах.    У виробничих приміщеннях зварювальних цехів, де проводяться роботи зі шкідливими речовинами (кислотами, лугами), для промивання очей і шкіри повинні бути передбачені душі і фонтанчики. Оброблення поверхонь виробничих приміщень повинно унеможливлювати накопичення пилу, поглинання парів та газів і дозволяти систематичне прибирання поверхонь вологим способом. 

Працівники, які виконують роботи під час зварювання металів, повинні бути забезпечені ЗІЗ (органів дихання, обличчя, очей, рук, ніг, забезпечені ЗІЗ від шуму, вібрації) та спецодягом.

Не дозволяється використовувати рукавиці і спеціальний одяг із синтетичних матеріалів типу лавсан, капрон, які не мають захисної властивості, руйнуються від випромінювань зварювальної дуги і можуть займатися від іскор і бризок розплавленого металу, спікатися при зіткненні з нагрітими поверхнями.

Забороняється застосовувати взуття з відкритою шнурівкою і металевими цвяхами. 

Важливе місце у забезпеченні здоров’я робітників у зварювальному виробництві посідають також медико-профілактичні заходи. До них відносяться обов’язкові попередні (під час прийняття на роботу) та періодичні медичні огляди (протягом трудової діяльності), відповідно до вимог Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затвердженого наказом МОЗ України від 21.05.2007 № 246. А також забезпечення працівників санітарно-побутовими приміщеннями (приміщення для переодягання, шафи для зберігання одягу, душові, туалети, рукомийники, кімнати прийому їжі).

Згідно зі ст. 13 Закону України  від 14.10.1992 р. № 2694-ХІІ «Про охорону праці» роботодавець зобов'язаний створити на робочому місці  в кожному структурному підрозділі умови праці відповідно до нормативно-правових актів, організувати проведення лабораторних досліджень умов праці, з дотриманням вимог чинного законодавства.

У разі потреби (за результатами лабораторних досліджень умов праці) розробити та впровадити заходи щодо зниження шкідливого впливу виробничих факторів на працівників.

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)