Адміністративний суд виніс рішення на користь Управління Держпраці щодо розслідування групового смертельного нещасного випадку, що стався на Кіровоградщині

Полтавський окружний адміністративний суд у справі за адміністративним позовом ТОВ «Буденерготорг»виніс рішення на користь Управління Держпраці у Кіровоградській області відносно процедури розслідування групового нещасного випадку із смертельними наслідками.

 Позивач просив суд визнати неправомірними дії Управління щодо утворення комісії зі спеціального розслідування нещасного випадку без залучення представників товариства та зобов’язати орган Держпраці включити цього представника до комісії.

Нагадаємо, що 10 січня 2020 року на території ТОВ "Придніпровський олійноекстраційний завод" під час будівельних робіт смертельно травмувались двоє працівників ТОВ  "Буденерготорг".

Надаючи правову оцінку обставинам справи та аргументам, суд дійшов висновку, що у разі настання нещасного випадку, який підлягає спеціальному розслідуванню роботодавець зобов`язаний повідомити територіальний орган Держпраці та не пізніше наступного робочого дня надати на паперовому носії повідомлення про нещасний випадок. У повідомленні роботодавець зазначає кандидатури представників підприємства для включення їх до складу спеціальної комісії.

Судовим розглядом встановлено, що до Управління Держпраці надійшли заяви від членів сім`ї потерпілих, в яких вони просили провести розслідування нещасного випадку. У листі Кропивницький відділ поліції Головного управління Національної поліції в області також просив Управління провести розслідування факту даного нещасного випадку.

Листом Державної служби України з питань праці відповідно до вимог Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України №337 від 17 квітня 2019 року доручено Управлінню Держпраці утворити комісію та провести це спеціальне розслідування.

Таким чином, у зв`язку з надходженням до відповідача з інших джерел відомостей про груповий нещасний випадок із смертельними наслідками  за дорученням Держпраці відповідач зобов`язаний був утворити відповідну комісію. Наказом Управління було створено таку комісію.

Суд зауважує, що вказаний наказ містить конкретизований персональний склад спеціальної комісії із зазначенням прізвищ, імен та по-батькові осіб, включених до її складу.  

Під час прийняття рішення на користь Управління суд врахував, що відповідно до положень Порядку, саме на роботодавця покладено обов`язок подання до територіального управління Держпраці повідомлення про нещасний випадок із зазначенням відомостей про кандидатури представників роботодавця, запропонованих для включення до складу комісії.

А відтак, суд дійшов висновку, що у випадку неподання такого повідомлення у територіального управління Держпраці відсутня об`єктивна можливість для залучення представників роботодавця до складу спеціальної комісії через відсутність у нього відповідної конкретної інформації, оскільки територіальне управління Держпраці  не уповноважене відповідно до чинного законодавства самостійно визначати представників роботодавця для включення їх до складу комісії.

Також суд враховує, що чинне законодавство не зобов`язує територіальне управління Держпраці направляти роботодавцю лист з вимогою або проханням виконати свій обов`язок щодо подання повідомлення про нещасний випадок із зазначенням прізвищ кандидатур представників. Між тим,  листом голови комісії зі спеціального розслідування повідомлено директору ТОВ «Буденерготорг» про утворення комісії та про необхідність подання зазначених документів. Вказаний лист отриманий директором товариства та не виконаний.

Окрім цього, суд звернув увагу, що у позовних вимогах позивач  не просить суд зобов`язати відповідача включити до складу спеціальної комісії конкретних осіб, що свідчить як про відсутність відмови відповідача включити таких осіб до складу спеціальної комісії, так і про невизначеність позивача із кандидатами представників ТОВ "Буденерготорг".

Отже, під час утворення спеціальної  комісії наказ Управління не визнавався судом протиправним, не скасовувався та є чинним. Суд вирішив відмовити у задоволенні адміністративного позову ТОВ "Буденерготорг" і таким чином підтвердив правомірність дій Управління Держпраці.

Джерело.

http://reyestr.court.gov.ua/Review/91410934

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)