Під час вебінару представники підприємств Кіровоградщини отримали рекомендації з обслуговування димових та вентиляційних каналів

Начальник відділу нагляду на виробництві і на об’єктах підвищеної небезпеки Управління Держпраці в області Галина Спіріна провела в ПП «Кіровоградський регіональний учбовий центр» вебінар на тему: «Охорона праці при виконанні робіт з технічного обслуговуванню димових та вентиляційних каналів». Онлайн-зустріч проводилась для представників підприємств, які обслуговують димові та вентиляційні канали.

 Розглянуто питання щодо вимог будівництва, ремонту, періодичної перевірки димових та вентиляційних каналів багатоповерхових будинків та будинків приватного сектору. Галина Спіріна зауважила, що в останні роки значно знизився контроль за технічним станом димових та вентиляційних каналів в житлових будинках, а це збільшує ризик виникнення аварій, пов’язаних з використанням газу в побуті. Про це свідчать події, які стались в м. Кропивницькому протягом останніх двох років. Так, у будинку по вул. Соборній від отруєння чадним газом загинула ціла родина, а по вул. Є. Тельнова - мати та неповнолітня дитина. Здебільшого причиною виникнення надзвичайних подій є безвідповідальність та необізнаність господарів.

Усім споживачам газу (особливо до настання холодів) необхідно перевірити стан системи вентиляції і димоходів приміщень. Ці майже невидимі конструкції є дуже важливими, адже очищають приміщення від небезпечного чадного газу, який може утворитися під час роботи газових приладів. Від їхньої справності напряму залежить наше життя і здоров`я. Перевірку та прочищення димових та вентиляційних каналів можуть виконувати лише спеціалізовані організації, які мають відповідні дозвільні документи на виконання цих робіт.

Управління Держпраці у Кіровоградській області нагадує, що для запобігання виникнення аварій, пов’язаних з використанням газу в побуті та отруєнням чадним газом від продуктів згоряння  необхідно:

— забезпечити регулярні перевірки та прочищення спеціалізованою організацією димоходів та вентиляційних каналів;

— регулярно перевіряти, щоб оголовки димових та вентиляційних каналів не знаходились у зонах вітрового підпору;

— регулярно слідкувати за станом оголовків димових та вентиляційних каналів у зимовий період, запобігати їх обмерзанню та руйнуванню;

— не встановлювати механічні витяжки у приміщеннях, де є газові прилади з відведенням димових газів у димохід;

— не використовувати газові приладами не за призначенням (наприклад, газову плиту — для обігріву приміщення тощо);

— не змінювати облаштування димових та вентиляційних систем;

— не перекривати та не закривати (заклеювати, захаращувати) отвори вентиляційних каналів;

— не замуровувати і не заклеювати «кишені» і люки, що призначені для чищення димоходів;

— встановлювати у газифікованих приміщеннях металопластикові вікна, які не мають кватирок/фрамуг;

— встановлювати у газифікованих приміщеннях, які не мають спеціальних отворів припливної вентиляції, двері з гумовими ущільненнями, які також не мають отворів припливної вентиляції ;

— використовувати газові прилади при закритих вікнах, квартирках, фрамугах.  

Пам’ятайте, що дотримання елементарних правил безпечної експлуатації димових і вентиляційних каналів — одна із складових попередження аварій, пов’язаних з використанням газу в побуті.

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)