Роботодавцям роз’яснено, що наслідками незадекларованої найманої праці для них є плинність кадрів, поганий імідж та штрафи за порушення законодавства про працю

Заступник начальника Управління Держпраці у Кіровоградській області Оксана Харченко та інспектори праці Управління провели інформаційно - роз’яснювальну роботу щодо подолання негативних наслідків незадекларованої праці у м. Кропивницькому.

 Працівникам закладів торгівлі та громадського харчування роз’яснено, що поширеними формами незадекларованої праці є неформальна зайнятість у формальному секторі – коли працівник працює на зареєстрованому підприємстві чи на фізичну особу – підприємця, але з працівником не укладено трудовий договір; або коли працівник має трудовий договір, але частину заробітної плати отримує «в конверті».

Наслідки незадекларованої праці для працівника – незадовільні умови праці, відсутність соціальних гарантій як-то: оплачувана відпустка, можливість навчатися, нормований робочий день. У разі хвороби неоформлений працівник не отримує матеріальне забезпечення (так звані «лікарняні»), втрачає трудовий стаж. Захиститися працівнику в разі незаконного звільнення, невиплати заробітної плати чи конфлікту з роботодавцем майже неможливо.

Роботодавцям роз’яснено, що наслідками незадекларованої найманої праці для них є плинність кадрів, поганий імідж та штрафи за порушення законодавства про працю, адже проводиться інспекційна кампанія.

При цьому наша держава втрачає надходження до бюджету і фондів соціального страхування, отримує нестачу коштів для сплати пенсій, надання держпослуг.

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)