В ОКВП «Дніпро-Кіровоград» відбувся вебінар щодо попередження нещасних випадків під час підвищення температури повітря

За участю начальника відділу нагляду на виробництві і на об’єктах підвищеної небезпеки Управління Держпраці в області Галини Спіріної та заступника начальника цього відділу Тетяни Петрової проведено вебінар з представниками структурних підрозділів ОКВП «Дніпро-Кіровоград» на тему «Попередження нещасних випадків  під час підвищення температури повітря».

 Фахівці Управління запропонували присутнім обмежити роботу працівників, які виконують роботи підвищеної небезпеки в піковий час. Збільшити технологічні перерви працівникам. Розробити графік роботи: по 30 хвилин люди працюють, 30 хвилин відпочивають. Провести позаплановий інструктаж працівникам.

Також необхідно звернути увагу та посилити контроль відносно виконання газонебезпечних робіт та робіт в замкнутих просторах (люках, лазах, відстійниках тощо).

Роботи в колодязях, шурфах, траншеях, котлованах, бункерах, камерах, колекторах, замкнутому просторі входять до переліку робіт підвищеної небезпеки, які виконуються на підставі декларації відповідності матеріально-технічної бази вимог законодавства з охорони праці, що визначені у Постанові КМУ від 26 жовтня 2011 р. № 1107 «Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки» відповідно до статті 21 Закону України «Про охорону праці».

При направлені робітників на виконання небезпечних робіт (робіт в колодязях, підземних комунікаціях, резервуарах і ємнісних спорудах, при монтажі і ремонті водопідйомного обладнання свердловин, робота, пов’язана з транспортуванням хлору і інших сильнодіючих отруйних речовин, робота на висоті і інші) відповідальні за виконання робіт керівники зобов’язані виписати наряд-допуск встановленої форми.

Працівники можуть бути допущені до роботи тільки після навчання і перевірки знань з техніки безпеки і при забезпечені безпечних умов праці. Працівники повинні пройти інструктаж по техніці безпеки.

Особливу увагу рекомендується звернути на забезпечення робітників засобами індивідуального захисту; стан каналізаційних та очисних споруд, забезпечення проведення робіт в колодязях під особистим контролем керівників та спеціалістів підприємств; вчасно пройдені періодичні медичні огляди.

Працівники, які виконують роботи у замкненому просторі мають бути забезпечені контрольно-вимірювальними приладами та сигналізаторами шкідливих та небезпечних факторів навколишнього середовища –  лампами ЛБВК, газоаналізаторами, протигазами ПШ-1, ПШ-2.

Роботодавці зобов’язані забезпечити належні умови праці працівникам на виробничих об’єктах в умовах дії високих температур:

  • обмежити виконання робіт підвищеної небезпеки, в тому числі робіт на висоті, робіт в колодязях, шурфах, траншеях, замкнутих просторах, експлуатацію машин, механізмів;
  • відкоригувати розпорядок робочого дня, тривалості робочої зміни та обідньої перерви, збільшити кількість технологічних перерв, а саме: запровадити ранній початок робочого дня і, відповідно його закінчення, зменшити тривалість робочих змін, збільшити обідню перерву;
  • забезпечити працівників питною водою, не допускати їх перегріву;
  • провести позапланові інструктажі з працівниками щодо дотримання вимог безпечного ведення робіт та надання долікарської допомоги у разі сонячного та теплового удару, запаморочення;
  • доукомплектувати медичні аптечки на робочих місцях;
  • проводити медичні огляди на початку робочої зміни працівників, які виконують роботи, що віднесені до робіт з підвищеною небезпекою, або експлуатують об’єкти підвищеної небезпеки тощо.

Пам’ятайте! Дотримання вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки захистить життя та здоров’я ваше та ваших працівників.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)