Завершено спеціальне розслідування групового нещасного випадку на Новокостянтинівській шахті

Комісія, утворена наказом Управління Держпраці у Кіровоградській області, завершила спеціальне розслідування групового нещасного випадку, який стався на Новокостянтинівській шахті ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» в кінці травня поточного року.

Як уже повідомлялося, нещасний випадок стався на дільниці шахти під час підйому працівників у вантажо-пасажирській кліті (далі – кліть) ствола РЕ-6 на горизонті 60 метрів, що відповідає 260 м. від денної поверхні. Під час зависання і поштовхів кліті 9 шахтарів отримали травми різного ступеня тяжкості, двоє – тяжкі. Для встановлення фактичних причин виходу з ладу елементів кліті, що призвело до настання групового нещасного випадку, до роботи спеціального комісії з розслідування було залучено експертну комісію.

Після обстеження місця події, ознайомлення з технічною документацією, експертна комісія встановила, що ймовірною причиною раптової зупинки кліті є деформація нижнього направляючого башмака провідника №1, який знаходився в непроектному положенні та не давав можливості рухатися кліті в гору.

Вірогідною причиною виходу з ладу елементів армування ствола РЕ-6 та виникненням аварійної ситуації, є ймовірне попадання стороннього предмета у простір між розстрілами та північною (правою) кліттю. Удари  від розстрілів через зазначений предмет передавались на направляючий башмак, який вийшов з проектного положення, що привело до заклинювання кліті та раптової зупинки.

Комісією встановлено коло відповідальних осіб, дії чи бездіяльність яких вплинула на стан та експлуатацію підіймальної установки шахти, а також  розроблено заходи із запобігання аналогічним нещасним випадкам.

Груповий нещасний випадок, вважається таким, що пов’язаний з виробництвом, складається акт за формою Н-1/П і береться на облік ДП «СхідГЗК».

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)