Головний державний інспектор відділу з питань експертизи умов праці Наталія Пащенко 14 червня 2020 провела семінар у СФГ «Росток» з питань атестації робочих місць за умовами праці

Інспектор роз’яснила присутнім, чи можна не проводити атестацію, якщо підприємство не може провести її у термін, визначений у колективному договорі з незалежних від нього причин? Чи дозволяється при проведенні чергової атестації використати результати санітарно-гігієнічних досліджень факторів виробничого середовища і трудового процесу, отримані під час попередньої атестації, проведеної 5 років тому? Чи можна використовувати результати попередньої атестації робочих місць за умовами праці, якщо у зв’язку із скрутним фінансово-економічним становищем підприємство не може провести її у визначений колективним договором термін?

 

 Відповідно до вимог чинного законодавства, результати атестації робочих місць за умовами праці є єдиною прийнятною підставою для об’єктивної оцінки умов праці та обґрунтованого надання працівникам, які працюють у шкідливих і важких умовах, пенсій за віком на пільгових умовах за Списками № 1 і № 2,  щорічних додаткових  відпусток, доплат  до тарифних  ставок (окладів), скороченого робочого тижня, молока або інших рівноцінних  харчових продуктів.

Відповідно Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.1992 № 442 атестація робочих місць за умовами праці проводиться атестаційною комісією, склад і повноваження якої визначається наказом по підприємству в строки, передбачені колективним договором, але не рідше одного разу на 5 років. При докорінній зміні умов і характеру праці проводиться позачергова атестація.

Результати атестації (як уперше проведеної, так і чергової)  застосовуються  протягом 5 років після їх затвердження до дати видання наказу на підприємстві про результати проведення чергової атестації. Продовження термінів дії  атестації робочих місць за умовами праці на більший термін чинним законодавством не передбачено.

В зв’язку зі зверненнями підприємств, установ та організацій щодо неможливості своєчасного проведення чергової атестації робочих місць за умовами праці через відсутність коштів для фінансування відповідних санітарно-гігієнічних досліджень був виданий наказ Міністерства праці та соціальної політики «Про затвердження Роз’яснення про проведення атестації робочих місць за умовами праці в окремих випадках» від 21.08.2000 № 205.

Наказ мав тимчасовий характер і його застосування поширювалося як виняток лише на підприємствах, де з незалежних від них причин склався скрутний фінансово-економічний стан, що мало підтверджуватися відповідними документами. За результатами правової експертизи, проведеної Міністерством юстиції України цей наказ був скасований наказом Міністерства соціальної політики України від 05.06.2014 № 361.

Отже, незалежно від фінансового стану підприємства, атестація робочих місць за умовами праці має проводитися відповідно до вимог чинного законодавства не рідше одного разу на п’ять років.

Порядком № 442 відповідальність за своєчасне та якісне проведення атестації покладена на роботодавця.

Результати атестації використовуються підприємствами і організаціями для здійснення заходів щодо поліпшення умов праці, а також для визначення права на пільги і компенсації, передбачені законодавством.

Дата і термін проведення чергової атестації визначається з урахуванням того, що вона має бути завершена до закінчення терміну дії попередньої атестації. Результати атестації робочих місць за умовами праці застосовуються протягом 5 років до дати видання наказу на підприємстві про результати проведення чергової атестації.

Чинним законодавством не передбачено продовження термінів дії атестації робочих місць за умовами праці. Тому відмова роботодавців проводити атестацію робочих місць у зв’язку із скрутним фінансово-економічним становищем підприємства є не правомірною та не звільняє їх від відповідальності за несвоєчасне проведення атестації робочих місць за умовами праці.

Інспектор наголосила, що невчасне та неякісне проведення атестації несе негативні наслідки як для роботодавців, так і для працівників, так як працівники можуть втратити право на відповідні пільги та компенсації, у т. ч. право на пенсію за віком на пільгових умовах.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)