Офіційне працевлаштування - гарантія захисту чинним трудовим законодавством

Головний державний інспектор відділу з питань експертизи умов праці Наталія Пащенко 26 червня 2020 провела семінар у ФОП Головко А.В.

Інспектор роз’яснила присутнім, що таке незадекларована або прихована праця, неформальна зайнятість, «тіньова», нелегальна або «чорна» робота тобто неофіційне працевлаштування.

 

Незадекларована праця — це зайнятість працівників без укладення трудового договору, метою якої є уникнення сплати пов’язаних з трудовою діяльністю належних платежів до бюджету з суми заробітної плати працівників або невідображення частини фактично одержаних доходів в офіційному обліку для зменшення належних податків та соціальних внесків, коли формально трудовий договір сторонами укладено, але в бухгалтерському обліку офіційно відображається лише частина заробітної плати працівника.

Приховування частини відпрацьованого часу та заробітної плати від державних органів влади (офіційна виплата мінімальної заробітної плати і доплати «у конвертах»), зарплата «у конверті» означає, що роботодавець платить заробітну плату готівкою, без декларування цієї суми відповідним органам або робочий час, обумовлений трудовим договором оплачуються офіційно, а за додатково відпрацьовані години працівники отримують винагороду готівкою без декларування цих сум.

Укладений та зареєстрований трудовий договір, запис у трудовій книжці дає можливість найманому працівнику бути захищеним чинним трудовим законодавством у разі порушення його прав.

Інспектор наголосила, що офіційне працевлаштування, офіційна заробітна плата – гарантія: оплати лікарняних, відпустки, проведення доплат, сплати податків, надання допомог по вагітності та пологах, безробіттю та у разі нещасного випадку на виробництві.

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)