Завершено спеціальне розслідування групового нещасного випадку із смертельними наслідками, що стався на території ТОВ «Придніпровський ОЕЗ»

Комісія, утворена наказом Управління Держпраці у Кіровоградській області провела спеціальне розслідування групового нещасного випадку із смертельними наслідками з двома працівниками ТОВ «Буденерготорг» (м. Полтава), що стався на території ТОВ «Придніпровський олійноекстракційний завод» (м. Кропивницький).

 Вияснено, що між ТОВ «Придніпровський ОЕЗ» та ТОВ «Комплексні енергетичні системи» (далі - ТОВ «КЕС») укладено договір підряду щодо виконання робіт із улаштування пальового поля на об’єкті ТОВ «Придніпровський ОЕЗ». Між ТОВ «КЕС» та ТОВ «Буденерготорг», у свою чергу, було укладено договір підряду щодо виконання робіт з лідерного буріння свердловин діаметром 300 мм та виконання заглиблення методом вдавлювання залізобетонних паль по будівництву.

Керівником ТОВ «Буденерготорг» були відряджені до Кропивницького бригади для обслуговування бурової установки для попереднього буріння лідерних свердловин та палевдавлюючої машини. Під час роботи на території ТОВ «Придніпровський ОЕЗ», після встановлення палі в гідравлічний захват палевдавлюючої машини, один з працівників вирішив замінити ролик укладки тросу крану.

Також було вирішено перебазувати бурову установку на базі ЗІЛ 131А до місця розташування палевдалюючої машини та виконання лідерного буріння свердловин (перебазування бурової установки на базі ЗІЛ 131А до місця розташування палевдалюючої машини було виконано з порушенням НПАОП 45.2-7.02-12 «Охорона праці і промислова безпека в будівництві. Основні положення»).

Встановлено, що після виконання заміни ролика укладки тросу працівник зупинив кранову установку і почав підйом крюку для перевірки правильності укладки тросу. Стріла кранової установки продовжувала рух до моменту дотику до залізобетонної палі та ще декілька секунд після цього. Залізобетонна паля зламалась і впала на двох працівників. Внаслідок отриманих тілесних ушкоджень останні померли на місці.

Вивчивши обставини нещасного випадку, надані матеріали спеціальна комісія дійшла висновку, що груповий нещасний випадок зі смертельними наслідками, який стався з двома підсобними робітниками ТОВ «Буденерготорг» згідно з Порядком розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 року № 337, вважається таким, що пов'язаний з виробництвом, акт Н-1/П береться на облік ТОВ «Буденерготорг». Основна причина нещасного випадку – організаційна, порушення вимог безпеки під час експлуатації обладнання, устаткування, машин, механізмів тощо.

Порушено ряд статей Закону України «Про охорону праці» та п. 7.2.6 НПАОП 45.2-7.02-12 «Охорона праці і промислова безпека в будівництві. Основні положення». Управлінням Держпраці розроблені заходи щодо запобігання подібним нещасним випадкам.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)