Про умови праці працівників агропромислового комплексу під час літнього збирання врожаю

Умови праці працівників сільського господарства мають свої особливості у порівнянні з робітниками промислових підприємств. Насамперед, це -  мікрокліматичні особливості (температура, вологість повітря, швидкість руху повітря, сонячна радіація), які діють на всіх робітників, які працюють на відкритому повітрі.

 Основний фактор, який діє в літній період, це висока температура повітря. Але, крім цього, на працівника може впливати висока або низька вологість повітря, сонячна радіація. Особливістю є те, що, як правило, на організм діють вказані фактори поєднано, посилюючи дію один одного.

Крім метеофакторів, під час літніх робіт, на організм може діяти шум і вібрація. Це характерно при роботі на сільськогосподарській техніці.

На працівників, що працюють з рослинами можуть діяти окремі види рослин, як фактор, який викликає алергічні реакції, особливо в тих випадках, коли рослини оброблені різними хімікатами.

У спекотну пору через інтенсивну сонячну радіацію і високу температуру зовнішнього середовища повітря у замкнених виробничих просторах із металевими каркасами (залізничні вагони, локомотиви, салони автомобілів, тракторів, комбайнів, ємності) швидко нагрівається   до 45-55 °С.

Слід також остерігатись неприємних ситуацій, пов’язаних з укусами отруйних змій, диких тварин, комах. Враховуючи зростання в останні роки епізоотії (захворювань тварин відносно сказу) необхідно уникати безпосереднього контакту з дикими тваринами,  Сказ особливо небезпечна хвороба, і якщо людина вже захворіла, вона приречена на смерть.

Для нашої області характерне збільшення випадків укусів кліщів, що може призвести до хвороби Лайма. Тому, в разі проведення робіт, коли ноги знаходяться в високій траві, при знаходженні в чагарниках, періодично слід оглядати своє тіло. При виявленні кліщів потрібно в цей же день, або не пізніше наступного дня, звернутись до лікаря.

Але, звичайно, насамперед має значення дія високої температури і сонячної радіації. Слід відразу зазначити, що при температурі +37оС і більше роботи на відкритому повітрі забороняються. В разі температур більше +30оС обов’язково слід робити періодичні перерви на 10-12 хвилин, перебуваючи при цьому в затінку.

Як запобігти перегріванню

Щоб у працівників не виникло перегрівання, необхідноупроваджувати технічні і санітарно-гігієнічні заходи, які знизять рівень теплового випромінювання на робочому місці:

застосовуйте теплоізоляційні матеріали, охолоджувальні та вентиляційні установки, дистанційне керування, спеціальні засоби індивідуального захисту відповідно до характеру виробничого процесу;

забезпечте працівників спеціальним питним і харчовим раціоном, щоб відновити водно-сольову рівновагу;

  організуйте попередні та періодичні медичні огляди осіб, які працюють за підвищеної температури навколишнього середовища.

Для захисту від сонячного випромінювання потрібно захистити тіло легким одягом з натуральних тканин, на голову - зручним капелюхом.

Невиконання цих захисних вимог може призвести до теплового або сонячного ударів. При сонячному ударі спостерігаються почервоніння шкіри, сильний головний біль, у важких випадках - блювання і, навіть, втрата свідомості та судоми. Тепловий удар відрізняється від сонячного тим, що підвищується температура тіла, зростає частота пульсу.

Важливе значення має і підтримування водного балансу організму. Воду потрібно пити невеликими порціями, але часто. При цьому температура води повинна бути близько +15оС. Вода повинна бути відповідної якості, щоб не викликати шлунково-кишкових інфекцій.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)