Змістовний і повчальний семінар

    19 жовтня 2015 року відбувся виїзний семінар фахівців Управління Держпраці у Кіровоградській області на території ТОВ «ВАТ «Олімп»  м. Світловодськ з керівниками структурних підрозділів та працівниками підприємства.

          В ході семінару було розглянуто питання участі новоствореної служби України з питань праці в забезпеченні охорони та безпеки праці.

      Головним державним інспектором відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Л.Філоненко розглянуті питання з працевлаштування працівників, гарантії для мобілізованих та демобілізованих працівників.

        Проінформовано про зміни до ЗУ «Про відпустки» щодо надання додаткових оплачувальних відпусток інвалідам війни та учасникам бойових дій, які набули чинності з 06.06.2015 року. Роз’яснено вимоги законодавства про оплату праці, порядок проведення та нарахування індексації заробітної плати. Звернено увагу на відповідальність за порушення законодавства про оплату праці та інших нормативно-правових актів.

Головний державний інспектор відділу нагляду в будівництві, котлонагляді, на транспорті та зв’язку А.Шумейко зупинився на питаннях організації безпечної експлуатації вантажопідіймальних кранів і машин. Основних вимогах «Правил будови і безпечної експлуатації вантажопідіймальних кранів» НПАОП 0.00-1.01-07.

Звернув увагу що для забезпечення безпечного проведення робіт вантажопідіймальними кранами мають бути розроблені та затверджені підприємством, що здійснює ці роботи ПВР, технологічні карти складування вантажів і розвантаження рухомого складу з якими повинні бути ознайомлені (під розпис) працівник, відповідальний за безпечне проведення робіт вантажопідіймальними кранами, машиністи кранів і стропальники, які в свою чергу мають бути забезпечені розрахованими випробуваними та промаркованими знімними вантажозахоплювальними пристроями і тарою належної вантажопідіймальності.

         Головний державний інспектор відділу нагляду в машинобудуванні та енергетиці Управління Держпраці у Кіровоградській області В.Евтушенко зупинився на питаннях електротравматизму. Звернув увагу що основними причинами електротравм є невиконання технічних і організаційних заходів щодо безпечного виконання робіт в електроустановках. Вказав на наявність і відповідність чинним нормативним документам оперативної документації, забезпечення індивідуальними засобами захисту працівників та необхідність постійного нагляду за безпечним виконанням робіт в електроустановках з боку керівників робіт та допускачів.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)