Завершено спеціальне розслідування смертельного нещасного випадку під час лісосічних робіт

Комісія, утворена наказом Управління Держпраці у Кіровоградській області завершила спеціальне розслідування смертельного нещасного випадку, що стався у квітні поточного року з лісорубом, який виконував роботу згідно з цивільно–правовим договором з приватним підприємством «Самшит 1».

 Нещасний випадок стався в лісовому масиві, ділянка якого належить до сфери господарської діяльності Знам’янського лісництва ДП «Чорноліське лісове господарство».

31-річний лісоруб працював у складі бригади з 5 лісорубів. Відповідно до пояснень членів бригади, кожен працював за подібним цивільно-правовим договором. Дії бригади організовували самостійно та виконували роботи на свій страх та ризик, - здійснювали заготівлю деревини на території Знам’янського лісництва. Зі слів свідків, до обов’язків працівника входило складання дров та складання в купи порубкових решток.

За даними Кіровоградського обласного центру з гідрометеорології нещасний випадок стався в денну пору доби, видимість становила 10 км., опадів та небезпечних явищ не було. Вітер був південного та південно–західного напрямку, з середньою швидкістю 3-5 м/с, з максимальною швидкістю 9-11 м/с, середня добова температура повітря становила 9,1° тепла.

Зранку один з лісорубів оглянув дерево (дуб, висота 27 м), з’ясував напрямок його падіння (у просвіти між деревами на підготовлену ділянку лісу),  попередив інших працівників, щоб вони відійшли на безпечну відстань і почав бензомоторною пилкою робити підпилок дерева. Потім він підняв голову щоб упевниться, що всі відійшли на безпечну відстань, попередив голосом і почав пиляти дерево (працівники знаходились на відстані приблизно 40 - 50 метрів в полі зору працівника), не оцінивши небезпеку щодо можливого падіння стоячих поряд дерев, а також розвитку крони дерева, що пилялося(воно мало нерівний стовбур та розгалуження у вигляді двох великих гілок, одна з яких була сухою, що з’ясувалось вже після падіння). При падінні, дерево переважило в бік, з якого знаходилась невисохла гілка, оскільки вона мала більшу вагу. Дерево зачепилось кроною за гілки інших дерев, які знаходились поблизу, і змінило траєкторію падіння. Під час падіння, своєю вершиною дерево вдарило в нижню сухостійного дуба( висота 15 м), який впав на ділянку, де перебував лісоруб. Працівник був травмований падінням стовбура сухостійного дуба. Травми виявилися смертельними.

Всі члени бригади перебували в касках та сигнальних жилетах, окрім потерпілого.

Нещасний випадок визнано таким, що пов'язаний з виробництвом.

Згідно з актом розслідування, основна причина випадку – особиста необережність потерпілого. Керівництву та працівникам підприємства вказано забезпечити виконання вимог правил охорони праці для працівників лісового господарства та лісової промисловості.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)