Про надання працівникам відпусток без збереження заробітної плати в період карантину

Роз’яснює заступник директора Департаменту з питань праці – начальник відділу з питань трудових відносин Державної служби України з питань праці Олена КОНОВАЛОВА (газета «Праця і зарплата», № 13 (32) від 08 квітня 2020 року).

  Відповідно до ст.84 Кодексу законів про працю України за сімейних обставин та з інших причин працівнику може надаватись відпустка без збереження заробітної плати на термін, обумовлений угодою між працівником та власником або уповноваженим ним органом, але не більше 15 календарних днів на рік.

У разі встановлення Кабінетом Міністрів України карантину відповідно до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» термін перебування у відпустці без збереження заробітної плати на період карантину не включається у загальний термін, установлений частиною другою цієї статті.

Зазначені відпустки надаються працівникам виключно на підставі їх особистої заяви. Надання відпусток без збереження заробітної плати з ініціативи роботодавця законодавством про працю не передбачено. Якщо працівник відмовляється написати заяву про надання йому відпустки без збереження заробітної плати, роботодавець не має права примушувати його до цього.

 

 

 

 

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)