Про проведення навчання та перевірки знань з питань охорони праці в умовах карантину

Роз’яснення надає начальник відділу організації державного та ринкового нагляду, надання адміністративних послуг Управління Держпраці в області Ольга Середа.

  Порядок проведення навчання та перевірки знань з питань охорони праці посадових осіб та інших працівників у процесі трудової діяльності, встановлений Типовим положенням про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці (далі - Типове положення), затвердженим наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 26.01.2005  № 15 та зареєстрованим в Міністерстві юстиції України15.02.2005за № 231/10511.

Відповідно до пункту 3.5. Типового положення навчання з питань охорони праці може проводитись як традиційними методами, так і з використанням сучасних видів навчання - модульного, дистанційного тощо, а також з використанням технічних засобів навчання: аудіовізуальних, комп'ютерних навчально-контрольних систем, комп'ютерних тренажерів.

Навчання з питань охорони праці може проводитись як безпосередньо на підприємстві, так і навчальним центром (суб’єктом господарювання, який проводить навчання з питань охорони праці працівників інших суб’єктів господарювання), які і вирішують в якому виді його проводити.

Формою перевірки знань з питань охорони праці працівників є тестування, залік або іспит. Тестування проводиться комісією за допомогою технічних засобів (автоекзаменатори, модульні тести тощо), залік або іспит - за екзаменаційними білетами у вигляді усного або письмового опитування.

Тестування, залік або іспит можуть проводитися у формі дистанційної перевірки знань.

Дистанційна перевірка знань здійснюється за умови:

забезпечення візуальної аутентифікації того, хто проходить перевірку знань з питань охорони праці;

особистої присутності членів комісії з перевірки знань з питань охорони праці.

Дистанційна перевірка знань реалізується шляхом передачі відео–, аудіо–, графічної та текстової інформації у синхронному режимі.

Організація проведення перевірки знань з питань охорони праці, оформлення, облік і зберігання протоколів перевірки знань, оформлення і облік посвідчень про перевірку знань з питань охорони праці  покладається на суб'єкт господарювання, яким проводилось навчання з питань охорони праці.

Враховуючи зазначене, повідомляємо, що проведення навчання з охорони праці не відноситься до компетенції Управління.

Управління Держпраці проводить перевірку знань з питань охорони праці посадових осіб, які пройшли навчання в навчальних центрах, утворивши відповідну комісію.

 

Довідково

У зв’язку із прийняттям постанови Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 № 211 «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19», з метою недопущення розповсюдження коронавірусної інфекції, збереження життя, здоров'я і забезпечення безпеки працівників та оточуючих людей перевірки знань з питань охорони праці комісіями, утвореними Управлінням Держпраці  у Кіровоградській області, будуть проводитися у формі дистанційної перевірки знань.

Керівникам навчальних центрів, які проводять навчання посадових осіб та спеціальне навчання працівників  суб'єктів господарювання було рекомендовано до закінчення карантину проводити навчання з питань охорони праці з використанням дистанційного виду навчання, а також з використанням технічних засобів навчання: аудіовізуальних, комп'ютерних навчально-контрольних систем тощо, що передбачено п.3.5. Типового положення, а також забезпечити умови для проведення дистанційної перевірки знань комісією Управління (зазначена стаття була опублікована на сайті Управління 20.03.2020).

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)