Поставлено крапку у розслідуванні нещасного випадку, що стався з неоформленим працівником, який отримав тяжкі травми, впавши із даху будівлі судової адміністрації

Нещасний випадок стався за таких обставин. 28 січня 2020 року троє працівників прийшли на будівельний об’єкт у центрі Кропивницького, щоб звільнити від сміття будівельний майданчик Територіального управління Державної судової адміністрації України в Кіровоградській області.

 Двоє працівників опускали прибране сміття з даху будівлі, інший прибирав мішки внизу. Опускаючи останні, працівник однією ногою став на парапет даху будівлі, а іншою - на дах. Нахилившись щоб подивитися вниз він, як пояснив, тримаючись за проволоку, втратив рівновагу і впав з даху двоповерхової будівлі. Чоловік отримав численні ушкодження – струс головного мозку, численні переломи та інші ушкодження.

Згідно з довідкою відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Кіровоградській області від 07.02.2020 на службову записку голови комісії від встановлено, що надані документи свідчать про відсутність трудових відносин між ТОВ «Новий будівельний стандарт» (з яким у двох інших працівників укладені цивільно – правові угоди) та потерпілим.

Крім того, на момент настання нещасного випадку роботи згідно з укладеним договором від 23.12.2019 № 541 між Територіальним управлінням Державної судової адміністрації України в Кіровоградській області та ТОВ «Новий будівельний стандарт» щодо капітального ремонту покрівлі Територіального управління виконані в повному обсязі, про що свідчить підписаний акт приймання виконаних будівельних робіт.

Вивчивши обставини нещасного випадку, надані матеріали та опитавши свідків спеціальна комісія дійшла висновку, що нещасний випадок, що спричинив тяжкі наслідки, у зв’язку з невстановленням трудових відносин потерпілого з ТОВ «Новий будівельний стандарт» та враховуючи  п. 1 Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 року № 337, визнається таким, що не пов'язаний з виробництвом.

Визначено заходи щодо запобігання подібним нещасним випадкам.

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)