В Олександрії проведено засідання «круглого столу» із запобігання виробничим ризикам та заохочення до створення безпечних і здорових умов праці

Т.в.о. начальника Управління Держпраці у Кіровоградській області Віталій Заніздра взяв участь у засіданні «круглого столу» з охорони праці на тему: «Стан виробничого травматизму та професійної захворюваності у 2019 році на підприємствах, в установах, організаціях міста Олександрії, Олександрійського та Петрівського районів та заходи їх профілактики», що відбулося у конференц-залі Центру надання адміністративних послуг Олександрійської районної ради.

   У заході також взяли участь завідувач сектору гірничого нагляду Управління Держпраці  у Кіровоградській області Юрій Деменський, головний державний інспектор відділу з питань гігієни праці Наталія Струтинська, начальник Олександрійського відділення УВД ФССУ у Кіровоградській області Людмила Григораш, страховий експерт з охорони праці Олександрійського відділення УВД ФССУ у Кіровоградській області Ігор Губко, головний спеціаліст сектору з питань цивільного захисту та охорони праці Олександрійської райдержадміністрації – Інна Острівна, головний спеціаліст з питань праці та соціально-трудових відносин управління праці та соціального захисту населення Олександрійської міської ради Олександр Сумченко, лікар - профпатолог КНП «Олександрійська центральна районна лікарня Олександрійської районної ради Кіровоградської області» Юлія Крижановська, спеціалісти з охорони праці Олександрійського міськрайонного центру зайнятості, СВК «АФ Маріампольська», КП «Муніципальна безпека Олександрійської міської ради», ТОВ «УкрАгроКом», КП «Центр первинної медико-санітарної допомоги м. Олександрії» Олександрійської міської ради, ТОВ «Олександрійський Цукровий Завод», ФГ «Едем 777», Приютівської селищної ради, ТОВ «Новоселівка Агро», Новопразької селищної ради, ТОВ «Мар’ївське», ТОВ «К С СИСТЕМС», ФО-П Моцний С.К., та інші.

        Під час заходу Віталій Заніздра проінформував присутніх про здійснення Управлінням державного нагляду з питань охорони праці, законодавства про працю, провів аналіз виробничого травматизму та професійних захворювань на підприємствах області за 2018-2019 роки, профілактичну роботу по запобіганню виробничого травматизму.

Наталія Струтинська особливу увагу звернула на розроблення та впровадження заходів щодо усунення небезпечних і шкідливих для здоров’я виробничих факторів, а також для профілактики попередження виникнення професійної захворюваності. Також було висвітлено питання організації, проходження попередніх та періодичних медичних оглядів, які передбачені Наказом МОЗ № 246 від 21.05.2007 року «Про затвердження Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій», тобто важливим фактором якого є визначення стану здоров’я працівника  та придатності виконувати без погіршення стану здоров’я його професійних обов’язків.

Людмила Григораш надала інформацію про роботу Олександрійського відділення УВД ФССУ у Кіровоградській області за  2019 рік. Ігор Губко висвітлив питання в про стан виробничого травматизму та професійної захворюваності на підприємствах, організаціях міста та районів, заходи їх профілактики. Інна Острівна розповіла про стан охорони праці на підприємствах Олександрійського району, організацію та проведення навчання з питань охорони праці посадових осіб та працівників підприємств. Олександр Сумченко зупинився на питанні контролю за проведеною атестацією робочих місць за умовами праці на підприємствах міста. Про організацію та проведення медичних оглядів осіб зайнятих у шкідливих, важких та небезпечних умовах праці на підприємствах Олександрійського району розповіла Юлія Крижановська.

       Свої доповіді про виконання розроблених заходів надали представники підприємств, на яких у минулому році стався ріст виробничого травматизму та професійної захворюваності.Зокрема, присутні заслухали інформацію провідного інженера з охорони праці ТОВ «Олександрійський Цукровий Завод» Станіслава Златкіна та інженера з охорони праці СВК «Агрофірма Маріампольська» Івана Копаня.

Під час «круглого столу» піднімались й інші питання. Увагу присутніх було акцентовано на персональній відповідальності посадових осіб та робітників за порушення вимог нормативних документів з охорони праці та створенню безпечних умов праці на кожному робочому місці.

За результатами проведеного засідання прийняті рішення щодо продовження надавати практичну допомогу спеціалістам з охорони праці підприємств в опрацюванні та впровадженні на підприємствах «Системи управління охороною праці». Звернути увагу роботодавців, керівників підприємств на ефективне функціонування СУОП, організацію роботи служб охорони праці, забезпечення працюючих спецодягом, взуттям та іншими засобами індивідуального захисту, своєчасну організацію та проходження медичних оглядів працівників, зайнятих у шкідливих, важких та небезпечних умовах праці.

Головне питання проведених заходів - запобігання виробничим ризикам та заохочення до створення безпечних і здорових умов праці.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)