У Світловодську розглянуто стан виробничого травматизму на підприємствах міста за 2019 рік

Під головуванням першого заступника Світловодського міського голови Олени Балюк відбулося засідання ради з питань безпеки життєдіяльності населення. У нараді взяли участь головний державний інспектор відділу нагляду в будівництві, котлонагляді, на транспорті та зв’язку Управління Держпраці в області Анатолій Шумейко, страховий експерт з охорони праці Світловодського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в області Сергій Якименко та керівники комунальних підприємств міста, представники підприємств різних форм власності, на яких у 2019 році були зареєстровані нещасні випадки, пов’язані з виробництвом. Під час засідання розглянуто питання про виробничий травматизм на підприємствах міста Світловодська за 2019 рік".

 Фахівці Управління Держпраці та Фонду провели аналіз виробничого травматизму та стану охорони праці на підприємствах. Особлива увага приділялася  причинам настання нещасних випадків та шляхам запобігання травматизму.

Так, на підприємствах, установах, організаціях міста зареєстровано 4 нещасні випадки, пов’язані з виробництвом. Їх розслідування закінчено у 2019 році і на складені відповідні акти. За цей же період 2018 року було зареєстровано також 4 нещасних випадків, пов’язаних з виробництвом.

Професійні захворювання протягом 2019 року на підприємствах міста не реєструвалися, повідомлення за формою П-3 про встановлення професійних захворювань до відділення не надходили.

Крім цього, у 2019 році зареєстровано 3 випадки, які не пов’язані з виробництвам.

У галузях нещасні випадки у 2019 році розподілилися наступним чином:

-        переробна промисловість - два випадки;

-        оптова та роздрібна торгівля - один випадок;

-        державне управління загального характеру - один випадок;

Види подій що призвели до нещасних випадків:

-        падіння потерпілого під час пересування - один випадок;

-        дія рухомих і таких що обертаються, деталей обладнання, машин і механізмів - два випадки;

-        травма, заподіяна іншою особою - один випадок;

Серед супутніх причин - незадовільний стан території, алкогольне сп’яніння потерпілого, невиконання посадових обов’язків.

Частіше за все потерпілими порушувалися вимоги щодо заборони виконувати будь які роботи (налагоджувальні, ремонтні тощо) без відключення обладнання від електроживлення, виконання роботи, яка не доручалася і щодо якої потерпілий не був проінструктований.

В зимовий період керівники деяких підприємств не вживали необхідних заходів для утримання територій підприємств в належному стані, не очищували пішохідні доріжки від снігу та льоду, не посипали піском, що приводило до травмування працівників.

Серед потерпілих від нещасних випадків, пов’язаних з виробництвом, троє чоловіків і одна жінка. Наймолодшому потерпілому 23 роки, найстаршому - 61 рік, середній вік потерпілих -  44 роки.

Усі заходи, запропоновані комісіями з розслідування нещасних випадків, виконані в повному обсязі, про що підприємства повідомили відділення Фонду письмово.

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)