З’ясовано причини нещасного випадку із смертельним наслідком на ТОВ «Побузький феронікелевий комбінат»

Комісія, утворена наказом Управління Держпраці у Кіровоградській області провела спеціальне розслідування нещасного випадку, що стався у жовтні поточного року на ТОВ «Побузький феронікелевий комбінат» з конвертерником металургійного цеху.

 Нещасний випадок стався на конвертерно-розливальному відділенні цеху. Для перевезення рідкої метало-шлакової суміші застосовуються чаші, які краном подаються до місця вивантаження метало-шлакової суміші. Після встановлення чаші конвертерник за допомогою крюку малого підйому зачіплює чашу для вивантаження та подає сигнал про початок вивантаження.

64-річний конвертерник металургійного цеху отримав змінне завдання оцінити стан вогнетривкого футерування КВК-4. Йому було вказано, що конвертер (машина для виплавки металу) знаходиться у підвареному стані, а, отже, необхідно було забезпечити повне затвердіння шлаку. Конвертерник під час робочого процесу подав сигнал машиністу дистрибутора для повернення конвертера під заливання метало-шлакової суміші, а машиністу крана, - про початок заливу суміші з ковша в конвертер. Після заливання приблизно двох третин метало-шлакової суміші відбувся спалах та викид на робочу площадку, де знаходився працівник. В момент викиду він подав сигнал про зупинення заливання і кинувся бігти. Під час бігу на ньому загорівся спеціальний одяг. Потерпілому було надано першу медичну допомогу, викликали швидку медичну допомогу. Працівника доставили до Голованівської ЦРЛ, де від отриманих опіків через дві доби він помер.

 Вивчивши всі обставини комісія дійшла висновку, що нещасний випадок із смертельним наслідком, який стався із конвертерником ТОВ «Побузький феронікелевий комбінат», враховуючи п. 52 Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 року № 337, визнається таким, що пов'язаний з виробництвом. Визначено посадових осіб, які допустили порушення вимог законодавства з охорони та гігієни праці або органу, який проводить досудове розслідування (у разі складення тимчасового акта за формою Н-1). Основна причина нещасного випадку - невиконання  вимог інструкцій з охорони праці. Мав місце недостатній контроль робіт в умовах підвищеної небезпеки, технологічного процесу, вимог інструкцій з експлуатації обладнання.

Зокрема, порушено Інструкцію з охорони праці №131-ОП затверджену наказом директора ТОВ «Побужський феронікелевий комбінат», згідно з якою, зокрема, забороняється заливання металу в конвертер за наявності в ньому рідкого шлаку та непросушених матеріалів, а також стояти працівнику навпроти горловини конвертера під час зливу феронікелю, знаходитись неподалік рухомих ківшів та чаш із феронікелем і шлаком.

З метою запобігання подібним нещасним випадкам розроблені заходи: довести до відома працівників підприємства обставини та причини нещасного випадку; провести з працівниками металургійного цеху позаплановий інструктаж; забезпечити виконання технологічного процесу виплавки у відповідності до вимог Технологічної інструкції «Рафинирование чернового ферроникеля с получением товарной продукции» № ТИ 77.120-31076956-01-03-2017; пройти відповідне позапланове навчання з питань охорони праці з врахуванням вимог Технологічної інструкції .

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)