Про вимоги безпеки під час проведення ремонту сільськогосподарської техніки та обладнання

За ініціативи Управління Держпраці у Кіровоградській області відбувся семінар-нарада у фермерському господарстві «Недовоз» (Знам’янський район) на тему: «Дотримання вимог безпеки під час проведення ремонту сільськогосподарської техніки та обладнання».

 Заступник начальника відділу нагляду в АПК та СКС Управління Держпраці Іван Приймак ознайомив присутніх зі станом виробничого травматизму на підприємствах агропромислового комплексу у поточному році. Розглянуто окремі питання дотримання техніки безпеки при  експлуатації виробничого обладнання в ремонтних майстернях (заточувальні, свердлильні верстати та ручний електрифікований інструмент). Звернуто увагу на те, що до роботи на заточувальних, свердлильних верстатах допускаються особи віком, не молодше 18 років, які пройшли медичний огляд, навчання та інструктаж на робочому місці. Працівник повинен користуватися спецодягом і засобами індивідуального захисту, виконувати тільки ту роботу, за якою він проінструктований і яка доручена керівником робіт. На кожному верстаті необхідно зазначити його інвентарний номер. Біля верстата необхідно вивісити список працівників, які мають право виконувати роботу на ньому, а також табличку із зазначенням посадової особи зі складу спеціалістів, яка відповідає за утримання у справному стані верстатного обладнання та за його безпечну експлуатацію. На робочому місці біля верстатів необхідно вивісити інструкції з охорони праці, в яких повинні зазначатись вимоги щодо безпечного виконання робіт. Верстати повинні мати захисне заземлення. Абразивний інструмент і елементи його кріплення необхідно огородити захисними кожухами, міцно закріпленими на верстаті. Заточувальні верстати під час роботи без охолодження повинні бути оснащені пиловідсмоктуючими пристроями. Захисний екран заточувального верстата повинен бути зблокованим з пусковим пристроєм для виключення можливості пуску верстата при піднятому екрані. Забороняється працювати на свердлильному верстаті у рукавицях, без захисних окулярів і пристосування для закріплення оброблюваних деталей. На корпусах електроінструмента необхідно зазначати інвентарні номери та дати проведення наступних перевірок. Працівникам, допущеним до роботи з електроінструментом, необхідно попередньо пройти навчання та перевірку знань правил безпечної роботи. Результати перевірок і випробувань електроінструмента необхідно записувати в «Журнал обліку, перевірки та випробувань електроінструмента». Журнал повинен вестипризначений за розпорядженням по підрозділу пра­цівник, який відповідає за зберігання та справність електроінструмента.

За результатами наради рекомендовано керівникам підрозділів зосередити головну увагу на неухильне дотримання працівниками підприємств інструкцій з питань охорони праці.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)