Завершено роботу комісії та затверджено звіт з оцінки корупційних ризиків у діяльності Управління Держпраці у Кіровоградській області

Відповідно до наказу Управління від 18.09.2019 № 1276 «Про утворення Комісії з оцінки корупційних ризиків в Управлінні Держпраці у Кіровоградській області та затвердження її Положення» у період з 18 вересня по 15 листопада 2019 року проведено оцінку корупційних ризиків у його діяльності.

 Очолювала дану комісію заступник начальника Управління Держпраці Оксана Харченко.

  З метою забезпечення дотримання принципів прозорості і доступності, вивчення та врахування громадської думки, було запропоновано представникам громадськості та експертам, які володіють знаннями про внутрішнє і зовнішнє середовище Держпраці та мають досвід роботи у сфері її діяльності, долучитись до процесу оцінки корупційних ризиків. Про це на офіційному сайті Управління 20 вересня поточного року опубліковане відповідне оголошення. Пропозиції від громадськості, представників інших органів влади, правників та експертів не надходили.

  Для якісної підготовки матеріалів щодо оцінки корупційних ризиків залучено керівників структурних підрозділів Управління, які надавали пропозиції щодо:

об’єктів оцінки корупційних ризиків у діяльності Управління;

корупційних ризиків у діяльності Управління, з їх описом і чинниками;

заходів стосовно їх ліквідації  (мінімізації).

 Фактично до складу Комісії включено представників майже усіх самостійних структурних підрозділів.

Також до роботи Комісії залучалися працівники Управління, які надавали інформацію, необхідну для ідентифікації та проведення оцінки корупційних ризиків.

 Під час ідентифікації корупційних ризиків в Управлінні, визначалися його вразливі до ризиків сфери діяльності, окремі функції та завдання, конкретні напрями діяльності структурних підрозділів під час виконання ними функцій та завдань. Ідентифікація корупційних ризиків проводилася шляхом дослідження (аналізу) зовнішнього та внутрішнього середовища Управління на предмет виявлення чинників корупційних ризиків у нормативно-правових актах і організаційно-управлінській діяльності.

 Нормативно-правові акти, які регулюють діяльність Управління, аналізувалися на предмет виявлення норм щодо здійснення Управлінням дискреційних повноважень і норм, що сприяють вчиненню корупційного правопорушення чи правопорушення, пов’язаного з корупцією (нечітко сформульовані дефініції та мовні конструкції, правові колізії тощо).

Джерелами отримання інформації для ідентифікації корупційних ризиків використовувалися нормативно-правові та організаційно-розпорядчі акти, що регулюють діяльність Управління; звернення, що надійшли до Управління від фізичних та юридичних осіб та результати перевірок, а також внутрішніх перевірок; інформацій з відкритих реєстрів.

Керівництвом Управління вживаються заходи для недопущення таких порушень. Мінімізація їх вчинення досягається шляхом підвищення рівня свідомості працівника щодо несприйняття корупції, вжиттям додаткових заходів профілактичного, навчального, методичного та дисциплінарного характеру. Крім того, підвищення фахового рівня та соціальний захист працівників Управління також є дієвим чинником запобігання корупції.

За результатами оцінки корупційних ризиків, підготовлено опис ідентифікованих корупційних ризиків у діяльності Управління, чинники корупційних ризиків та можливі наслідки корупційного правопорушення чи правопорушення, пов’язаного з корупцією, і пропозиції щодо заходів їх усунення (зменшення).

 Ідентифіковані корупційні ризики у діяльності Управління, їх чинники та пропозиції щодо заходів усунення обговорені на засіданні Комісії.

 Т.в.о. начальника Управління Держпраці в області Віталій Заніздра затвердив Звіт за результатами оцінки корупційних ризиків у діяльності структурних підрозділів Управління Держпраці у Кіровоградській області.

 

        

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)