Інспекційним відвідуванням встановлено порушення трудових прав 12 іноземних футболістів

Управлінням Держпраці в області проведено інспекційне відвідування у Громадській організації «Дитячо-юнацький футбольний клуб «Олімпік» і встановили ряд порушень трудового законодавства,  використання найманої праці 12 футболістів – іноземців без належного оформлення трудових відносин. Підставою для інспекційного відвідування стали численні публікації у ЗМІ Кіровоградщини, в яких футболісти із країн Африки скаржаться, що керівництво любительського футбольного клубу не виконує умов контрактів. Нібито їм не виплачують зарплату, позбавили повноцінного харчування, а живуть африканці у нестерпних умовах.

 Спочатку інспектори Управління поспілкувались із 9 іноземцями (з перекладачем) які змогли назвати своє ім’я та пояснили, що вони є футболістами ГО «ДЮФК «Олімпік», згідно з контрактами (договорами), копії яких надано для інспекційного відвідування.

Згідно з контрактами, укладеними в період 2017 – 2019 років між ГО «ДЮФК «Олімпік» та вищевказаними футболістами – іноземцями, визначено, що контракт має силу строкового трудового договору та на його підставі виникають і регулюються трудові відносини між «Клубом» та «Футболістом». Також, згідно з п.4 контрактів (договорів), «Клуб» зобов’язується виплачувати «Футболістові» щомісячну заробітну плату. Більшість даних контрактів мають термін дії до 2020 року, тобто тривають станом на день проведення інспекційного відвідування.

Інспектори Управління здійснили повторний вихід за фактичною адресою ГО «ДЮФК «Олімпік», під час якого вручено акт, яким інспекційне відвідування призупинено на 12 календарних днів та вимогу про надання і поновлення документів особисто голові правління клубу під підпис.

Під час спілкування у приміщенні Управління Держпраці у Кіровоградській області, вже 12 іноземців надали письмові свідчення та контракти, в яких підтверджують, що їх трудові права були порушені.

Голова правління ГО «ДЮФК «Олімпік» надав Управлінню письмові пояснення про те що, клуб не має будь-яких договірних відносин з футболістами, на даний час відсутні запрошення в зв’язку з закінченням терміну їх стажування.

У висновку, все вищезазначене, свідчить про допуск 12 працівників (футболістів - іноземців) до роботи без оформлення трудових відносин, чим порушено вимоги ст.21 КЗпП України щодо укладення трудових договорів та ст.24 КЗпП України, згідно з якою працівники не можуть бути допущені до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення Державної фіскальної служби про прийняття працівника на роботу.

Іноземці залишились незахищеними в чужій державі законодавством України.

За результатами відвідування складено акт, внесено припис.  Матеріали буде направлено до Головного управління національної поліції України в Кіровоградській області згідно ст.172 Кримінального кодексу України .

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)