Травму через падіння можна попередити

З метою мінімізації ризиків виробничого травматизму в закладах освіти, начальник відділу нагляду в АПК та СКС Управління Держпраці в області Ірина Чирва - Репетир провела нараду в КОЗ «Чарівнянський ЗЗСО» (с. Чарівне Бобринецького району) з презентацією аналізу причин та видів виробничого травматизму в закладах соціально-культурної сфери та першочергових заходів із організації безпечних умов праці  на робочих місцях галузевого спрямування.

 Враховуючи те, що 27% травмувань в закладах СКС сталися через  падіння (під час пересування, з висоти), особливу увагу приділено  організаційним та технічним заходам з охорони праці.

Хоча травмування через падіння нелегко передбачити, але цілком можливо попередити їх виникнення. Скорочення кількості небезпечних дій і переміщень, мінімізація ризиків травмування допоможе контролювати кількість подібного роду інцидентів.

Так, усі розливи рідин і мокрі поверхні повинні негайно локалізуватися і забиратися. Найнебезпечнішими є залишкова вологість поверхні, яка з одного боку не може бути ідентифікована візуально, а з іншого боку створює досить слизьку поверхню для падіння.

Усі пішохідні доріжки у виробничому приміщенні і проходи в офісі повинні бути вільні. Будь-яка зміна геометрії звичного маршруту – це потенційна причина виробничої травми.

У разі, якщо потрібно доходити до предмета, який знаходиться на деякій висоті, завжди слід використовувати безпечну драбину. Ніколи не використовувати для цієї мети стільці або столи, а тим більше випадкові поверхні і предмети.

При перенесенні вантажів необхідно переконатися, що ношений вантаж не ускладнює оглядовість. Також занадто важкий вантаж може змінити центр вашого тяжіння і внаслідок цього значно збільшити шанси падіння.

Усі проходи, проїзди і доріжки повинні бути достатньо освітлені.

Необхідно носити міцне взуття, на неслизькій підошві. Не завжди можливо вплинути на стан поверхні, по якій йдемо, але є можливість вибирати те, що на ногах. Збільшення тертя між підошвою взуття і поверхнею, по якій ви переміщуєтесь значно знижує ризик ковзання, а значить травм.

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)