Роз’яснено етичні стандарти поведінки осіб, уповноважених на виконання функцій держави

11 листопада головний спеціаліст з питань запобігання та виявлення корупції Управління Держпраці в області Ангеліна Мусієнко провела з працівниками Управління чергове навчання на тему: «Етичні стандарти поведінки осіб, уповноважених на виконання функцій держави. Принципи службового етикету. Принципи підтримки етики на державній службі».

   Для ефективного виконання державним службовцем своїх функціональних обов’язків сьогодні вже недостатньо бути професійно підготовленим працівником, мати необхідні знання й достатній досвід роботи, а необхідно також уміти встановлювати ділові стосунки, не допускати упередженості чи перевищення службових повноважень, а це можливо лише за умови постійного дотримання правил етичної поведінки, наявності в державних службовців стійких етичних переконань, розуміння етичних принципів, вимог і здатності до доброчесної службової поведінки.

  Професійна етика держслужбовців – це сукупність моральних правил поведінки, за допомогою яких можна оцінити їх діяльність з точки зору таких цінностей, як справедливість, доброчесність, сумлінність, гідність, лояльність, чуйність, толерантність, відповідальність, професіоналізм тощо.

  Державні службовці у своїй діяльності керуються принципами етики державної служби, що ґрунтуються на положеннях Конституції України, законодавства про державну службу та запобігання корупції:

         служіння державі і суспільству;

         гідної поведінки;

         доброчесності;

         лояльності;

         політичної нейтральності;

         прозорості і підзвітності;

         сумлінності.

  Так, в статті 8 Закону України «Про державну службу» міститься посилання щодо етики поведінки, а саме: серед основних обов’язків державного службовця вказано обов’язок дотримуватися принципів державної служби та правил етичної поведінки.

  Законодавство про професійну етику є частиною антикорупційного законодавства і має сприяти формуванню професійної публічної служби. В Законі України «Про запобігання корупції» від 14.10.2014 № 1700-VII  правилам етичної поведінки присвячений цілий розділ.

   Закон України «Про запобігання корупції» містить принципи етичної поведінки та низку інших норм, якими зобов’язано неухильно додержуватися вимог закону та загальновизнаних етичних норм поведінки, бути ввічливими у стосунках з громадянами, керівниками, колегами і підлеглими. Також встановлюється, що загальні вимоги до поведінки осіб, якими вони зобов’язані керуватися під час виконання своїх службових чи представницьких повноважень, підстави та порядок притягнення до відповідальності за порушення цих вимог встановлюються Законом, який є правовою основою для кодексів чи стандартів професійної етики.

Правила етичної поведінки в даному Законі підпорядковані таким домінантам: 

додержання вимог закону та етичних норм поведінки,

пріоритету інтересів,

політичній нейтральності,

неупередженості,

компетентності і ефективності,

нерозголошення інформації,

утримання від виконання незаконних рішень чи доручень.

 Національне агентство з питань запобігання корупції отримало право вносити приписи про порушення вимог законодавства щодо етичної поведінки, запобігання та врегулювання конфлікту інтересів, інших вимог та обмежень, передбачених цим Законом (пп 8 пункту 1 статті 12 Закону України «Про запобігання корупції»).

Окрім того, на виконання абзацу першого частини другої статті 37 Закону України «Про запобігання корупції» наказом Національного агентства України з питань державної служби від 05 серпня 2016 року № 158, затверджено Загальні правила етичної поведінки державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування. Дані Правила є узагальненням стандартів етичної поведінки державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування, якими вони зобов’язані керуватися під час виконання своїх посадових обов’язків

  Керівник державного органу та структурних підрозділів у разі виявлення чи отримання повідомлення про порушення етичної поведінки підлеглих працівників, у межах своєї компетенції, відповідно до законодавства, зобов’язані вжити заходів щодо припинення виявленого порушення, усунення його наслідків та притягнення винних осіб до дисциплінарної відповідальності, а у випадках виявлення ознак кримінального або адміністративного правопорушення також поінформувати спеціально уповноважених суб’єктів у сфері протидії корупції (НАЗК, Національну поліцію, НАБУ, органи прокуратури).

  Ангеліна Мусієнко зазначила, що державні службовці повинні сумлінно, компетентно, результативно і відповідально виконувати свої посадові обов’язки, виявляти ініціативу, а також не допускати ухилення від прийняття рішень та відповідальності за свої дії та рішення.

 Державні службовці повинні постійно поліпшувати свої уміння, знання і навички відповідно до функцій та завдань займаної посади, підвищувати свій професійний рівень.

  Доповідач зазначила, що службовці повинні дбати не лише про власний, а й про авторитет державної служби, шанувати народні звичаї і національні традиції. Вони зобов’язані з повагою ставитися до державних символів України, використовувати державну мову під час виконання своїх посадових обов’язків, не допускати дискримінації державної мови.

Відповідальність

 Згідно зі статтею 64 Закону України «Про державну службу» дисциплінарна відповідальність державного службовця - невиконання або неналежне виконання посадових обов’язків, визначених цим Законом та іншими нормативно-правовими актами у сфері державної служби, посадовою інструкцією, а також порушення правил етичної поведінки та інше порушення службової дисципліни державний службовець притягається до дисциплінарної відповідальності у порядку, встановленому цим Законом.

   Відповідно до статті 65 - підставою для притягнення державного службовця до дисциплінарної відповідальності є вчинення ним дисциплінарного проступку, тобто протиправної винної дії або бездіяльності чи прийняття рішення, що полягає у невиконанні або неналежному виконанні державним службовцем своїх посадових обов’язків та інших вимог, встановлених цим Законом України «Про державну службу» та іншими нормативно-правовими актами, за яке до нього може бути застосоване дисциплінарне стягнення.

  Одним із дисциплінарними проступками є порушення правил етичної поведінки державних службовців.

 Державний службовець не може бути притягнутий до дисциплінарної відповідальності, якщо минуло шість місяців з дня, коли керівник державної служби дізнався або мав дізнатися про вчинення дисциплінарного проступку, не враховуючи час тимчасової непрацездатності державного службовця чи перебування його у відпустці, або якщо минув один рік після його вчинення або постановлення відповідної окремої ухвали суду.

  До державних службовців за дисциплінарний проступок - порушення правил етичної поведінки державних службовців суб’єкт призначення або керівник державної служби може попередити такого державного службовця про неповну службову відповідність.

   Підсумовуючи сказане, Ангеліна Мусієнко зазначила, що законодавство про професійну етику є дороговказом, який повинен допомогти врегулювати морально-етичні засади на державній службі. Новий час – нові цілі, але, без сумніву, найвищими цінностями були, є і будуть добро, совість, справедливість, честь, обов’язок та щастя людини.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)