Запитуйте - відповідаємо

Які санітарно-гігієнічні вимоги до виконання робіт з обладнанням, що вібрує на відкритому повітрі у холодний період року ?

Роз'яснення надає головний державний інспектор відділу з питань гігієни праці Управління Держпраці у Кіровоградській області  Наталія Струтинська.

 Роботи з обладнанням, що вібрує, слід проводити у зачинених опалювальних приміщеннях, при оптимальних параметрах температури повітря, відносної вологості, швидкості руху повітря з урахуванням важкості роботи та періоду року.

Для роботи з обладнанням, що вібрує, на відкритому повітрі у холодний період року для періодичного зігрівання працюючих, повинні передбачатися спеціальні приміщення з опаленням, та оптимальними параметрами температури, відносної вологості, швидкості руху повітря.

Площа приміщень для зігрівання визначається з розрахунку 0,1 кв.м. на одного працюючого у найбільш численну зміну, але вона повинна бути не менш ніж 12 кв.м. Приміщення повинно знаходитися не далі ніж 150 метрів від місця виконання робіт.

До роботи операторами машин допускаються особи не молодші 18 років, які пройшли попередній медичний огляд, мають відповідну кваліфікацію, ознайомлені з характером впливу вібрації на організм.

Оператори машин, які зазнають у процесі трудової діяльності впливу вібрації, підлягають періодичним медичним оглядам відповідно до Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затвердженого Наказом МОЗ України № 246 від 21.07.2007.

Звертаю увагу, що до експлуатації повинно допускатися тільки справне обладнання, що відповідає вимогам ДСН 3.3.6.039-9 «Державні санітарні норми виробничої та локальної вібрації». Використання обладнання, що вібрує, не за призначенням та в режимах, що відрізняються від паспортних, не дозволяється. Проведення надурочних робіт з обладнанням, яке вібрує, забороняється.             

 

 

 

 

 

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)