За результатами роботи Управління Держпраці легалізовано більше шести тисяч працівників

Пріоритетом для держави залишається виведення економіки із тіні шляхом легалізації праці. У рамках здійснення державного контролю з питань легалізації трудових відносин інспектори праці Управління Держпраці у Кіровоградській області протягом 9 місяців поточного року провели 191 інспекційне відвідування.

 Використання найманої праці без належного оформлення встановлено у 44 роботодавців відносно 153 працівників, 195 працівників були допущені до роботи без повідомлення ДФС.

Матеріали відвідувань 40 суб’єктів господарювання передано до правоохоронних органів з ознаками кримінального злочину. На 25 роботодавців накладено штраф в сумі 15 мільйонів 398 тисяч 370 гривень. Крім того, інспектори праці провели близько 2000 превентивних заходів з питань додержання трудового законодавства.

Порядок проведення державного контролю за додержанням законодавства про працю був затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 26.04.2017 №295. Рішенням Шостого апеляційного адміністративного суду цю постанову визнано нечинною.

З 14 травня по кінець серпня була відсутня процедура здійснення державного нагляду (контролю) за додержанням законодавства про працю.

Новий Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, затверджений постановою КМУ від 21.08.2019 №823, вступив в дію 30 серпня 2019 року. Згідно з новим Порядком за виявленого одного нелегального працівника сума штрафу не змінилась – 30 мінімальних зарплат.

Згідно з новим Порядком у вересні – жовтні поточного року проведено більше 200 інспекційних відвідувань. З метою моніторингу результатів роботи проводиться щомісячний аналіз інформації щодо кількості застрахованих осіб в області за даними Пенсійного фонду України, суми сплаченого Єдиного соціального внеску за даними Державної фіскальної служби, в тому числі в розрізі міст та районів. Так, за результатами роз’яснювальної роботи та заходів контролю Управління, за 9 місяців поточного року роботодавці офіційно оформили 6243 працівника.

3 жовтня 2019 року Верховна Рада України прийняла за основу для розглядупроект закону «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України.В разі ухвалення закону в цілому, максимальний штраф буде зменшено зі 100 мінімальних зарплат до восьми.

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)