Органам місцевого самоврядування роз’яснено доцільність введення посад інспекторів праці

Особливості здійснення контролю за додержанням законодавства про працю для міст обласного значення та об’єднаних територіальних громад розглянуто під час семінару, організованого територіальним Управлінням Держпраці та регіональним відділенням Асоціації міст України.

Начальник відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно – правових актів Ганна Масловська нагадала присутнім інспекторам праці та представникам територіальних громад про функції контролю за дотриманням законодавства про працю, делеговані органам місцевого самоврядування з 1 січня 2017 року, коли були прийняті зміни до закону «Про місцеве самоврядування». Так, міста та ОТГ отримали право вводити до штату посади інспекторів праці, які здійснюють контроль за дотриманням трудового законодавства на місцях.

Представникам територіальних громад, які ще не ввели  такі посади роз’яснено, за якими напрямками проводять інспекційні відвідування інспектори праці органів місцевого самоврядування, як отримати посвідчення інспектора праці, а також переваги для територій у разі введення таких посад. Так, зокрема, дотримання мінімальних гарантій в оплаті праці, вчасна виплата зарплати та, передусім, легалізація зайнятості, сприятимуть суттєвому наповненню місцевих бюджетів.

Ганна Масловська детально роз’яснила присутнім особливості нового Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, затвердженого постановою КМУ від 21.08.2019 №823, який вступив в дію 30 серпня 2019 року. Сторони обмінялись досвідом у проведенні інспекційних відвідувань.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)