Фахівці Управління проконсультували працівників КП «Теплоенергетик»

На початку опалювального сезону з метою уникнення небезпеки для життя і здоров’я працівників опалювальних котелень фахівці Управління Держпраці планово проводять наради і семінари в містах і районах області.

 Так, головні державні інспектори відділу нагляду в будівництві, котлонагляді, на транспорті та зв`язку Сергій Бабенко та Сергій Атамась провели семінар з працівниками Комунального підприємства «Теплоенергетик» (м. Кропивницький) та роз’яснили їм основні вимоги безпеки під час експлуатації котелень та тепломеханічного обладнання. 

 Фахівці Управління зосередили увагу на своєчасності проведення навчання з питань охорони праці для посадових осіб та працівників підприємства та його якості, забезпеченості працівників спецодягом, засобами індивідуального та колективного захисту, мийними та знешкоджуючими засобами відповідно до встановлених законодавством норм.                                    

 Сергій Бабенко надав консультації відповідальним особам підприємства щодо виконання нарядної системи для працівників, які залучаються до робіт з підвищеною небезпекою.

 Озвучено, що протягом минулого опалювального періоду в Україні зафіксовано настання нещасних випадків зі смертельним наслідком під час експлуатації котлів. Основними причинами таких випадків стали незадовільний технічний стан котлів, недотримання працівниками котельні раціонального режиму праці і відпочинку, непроведення повторного інструктажу з охорони праці з операторами котельні, відсутність нагляду за котлом у випадках, передбачених інструкцією до обладнання тощо.

 Сергій Атамась зазначив, що в обов’язковому порядку операторам котелень повинні проводитися не рідше ніж 1 раз на 3 місяці інструктажі з охорони праці на робочих місцях. Відповідно до вимог статті 17 Закону України «Про охорону праці» оператори котелень повинні проходити попередній та періодичні медичні огляди, фінансування та організацію проведення яких зобов’язаний забезпечити роботодавець.

 З учасниками семінару обговорено питання, які виникають під час виконання робіт з підвищеною небезпекою. Фахівцями Управління надано методичну допомогу щодо дотримання вимог Правил охорони праці під час експлуатації тепломеханічного обладнання електростанцій, теплових мереж і тепловикористовувальних установок (НПАОП 0.00-1.69-13), Правил охорони праці під час експлуатації вантажопідіймальних кранів, підіймальних пристроїв і відповідного обладнання (НПАОП 0.00-1.80-18), Правил  охорони праці під час експлуатації обладнання, що працює під тиском (НПАОП 0.00-1.81-18).

 Під час зустрічі увагу присутніх акцентовано на обов’язковому проведені технічних оглядів та експертних обстежень котлів, димових та вентиляційних каналів, наявності відповідних дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки тощо.

  Провідний інженер з охорони праці КП «Теплоенергетик» Ольга Одинцова на семінарі відзначила, що для підприємства житлово-комунальної сфери гостро стоїть питання пошуку кадрів відповідної кваліфікації, що позначається на оперативності виконання робіт.  

   Ольга Одинцова подякувала фахівців Управління за надання актуальної інформації щодо безпечного проведення робіт з підвищеною небезпекою і висловила надію на подальшу співпрацю при проведенні інформаційно-роз’яснювальної роботи з працівниками підприємства.

  

 

 

 

 

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)