Запитуйте – відповідаємо: про вимоги щодо захисту здоров’я працівників під час роботи з екранними пристроями

Якими нормативними документами передбачено забезпечення роботодавцем проведення медичних оглядів працівників, робота яких пов’язана з  використанням екранних пристроїв ?

Роз'яснення надає головний державний інспектор відділу з питань гігієни праці Управління Держпраці у Кіровоградській області Наталія Струтинська.

 Нові Вимоги щодо безпеки та захисту здоров’я працівників під час роботи з екранними пристроями, затверджені Наказом Міністерства соціальної політики України  від 14.02.2018 № 207.

Ці вимоги поширюються на всіх суб’єктів господарювання,  незалежно від форм власності, організаційно-правової форми і видів діяльності та встановлюють мінімальні вимоги безпеки та захисту здоров’я під час здійснення роботи, пов’язаної з використанням екранних пристроїв незалежно від їхнього типу та моделі.

Екранні пристрої – електронні засоби для відтворення будь-якої графічної або алфавітно-цифрової інформації (на основі електронно-променевої трубки, рідкокристалічні, плазмові, проекційні, органічні світлодіодні монітори та інші новітні розробки у сфері інформаційних технологій).   

Згідно з розділом ІІ цих Вимог роботодавець має забезпечити за свій рахунок проведення медичних оглядів працівників, відповідно до вимог Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затвердженого наказом МОЗ України від 21.05.2007 року № 246. За результатами цих медичних оглядів роботодавець за потреби повинен забезпечити виконання відповідних оздоровчих заходів. 

Цим Порядком передбачена єдина методологія щодо порядку організації і проведення медичних оглядів працівників, оптимізації повноти охоплення та якості медичних оглядів, визначення термінів проведення обстежень в залежності від шкідливих факторів виробничого середовища.

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)