Для працівників КЗ «НВО І-ІІІ ступенів «Мрія» проведено лекційне заняття з питань охорони праці та профілактики виробничого травматизму

Фахівці  відділу нагляду в АПК та СКС Управління Держпраці в області Ірина Бутенко та Лілія Трубчанінова провели лекційне заняття з питань дотримання вимог охорони праці та профілактики виробничого травматизму із педагогічними та технічними працівниками  КЗ «НВО І-ІІІ ступенів «Мрія» Кіровоградської міської ради. Зокрема, з директором Ліліею Титаренко та спеціалістом з охорони праці  закладу  Ольгою Тарасюк.

 Головний державний інспектор відділу нагляду в АПК та СКС Ірина Бутенко поінформувала присутніх про стан та аналіз нещасних випадків у соціально-культурній сфері, у тому числі в закладах освіти за останні роки, види та причини, що призводять до виробничого травматизму.

Ірина Бутенко нагадала про те, що ключовими причинами виникнення нещасних випадків є організаційні. Це організація стану охорони праці в установі, організації, підприємстві, де головним організатором цього процесу є відповідальні особи за стан охорони праці. Основним видом подій, що призводять до травматизму в соціально-культурній сфері є падіння потерпілих.

   Враховуючи те, що навчальні заклади  є установами великої кількості скупченості людей різного віку, серед основних моментів, на які слід звертати увагу, щоб уникнути падіння, можна виділити наступні: стан взуття, у зимовий період безпечне пересування територією ( контроль за посипанням доріжок, відгортання снігу, вільна прохідність шляхів руху), фактор залишкової вологості поверхні, позначення небезпечних ділянок, які можуть стати причиною падіння та до предметів, що розміщені на висоті повинен бути вільний доступ без ухилів, за необхідністю користуватись стрем’янками, які мають бути справними й безпечними. При цьому не можна використовувати стільці, столи, інші випадкові предмети.

Тож основним завданням спеціаліста з питань охорони праці (або відповідального) є оцінка ризиків  небезпечних чинників при навчально-виховному процесі, недопущення травматизму його учасників.

Надано роз’ясненя, що необхідно зробити закладу для проведення декларування відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці та промислової безпеки, зокрема щодо декларування робіт на висоті 1,3 м  відповідно до Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 жовтня 2011 р. №1107.

Лілія Трубчанінова звернула увагу на організацію та документальне оформлення охорони праці в закладі  усіх працівників, задіяних в організації служби охорони праці та  на дотримання вимог охорони праці на харчоблоці.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)