Стосовно статусу осіб, прийнятих в органи місцевого самоврядування за строковим трудовим договором

Головний державний інспектор відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Кіровоградській області Валентина Ульяніна у Солгутівській сільській раді провела роз’яснювальний семінар стосовно статусу осіб, прийнятих в органи місцевого самоврядування за строковим трудовим договором.

 Трудовий договір (контракт) - основна форма здійснення гарантованого права громадян на працю, відповідно до статті 38 Конституції України. Відповідно до статті 10 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування», прийняття на службу в органи місцевого самоврядування (крім виборних посад) здійснюється на посади керівника секретаріату (керуючого справами) районної, обласної ради, керуючого справами виконавчого апарату обласних і районних рад, керівників відділів, управлінь та інших працівників органів місцевого самоврядування шляхом призначення відповідно сільським, селищним, міським головою, головою районної, районної у місті, обласної ради на конкурсній основі чи за іншою процедурою, передбаченою законодавством України.

Проведення конкурсу, випробування та стажування при прийнятті на службу в органи місцевого самоврядування здійснюється в порядку, визначеному законодавством України про державну службу.

Пунктом 4 статті 10 вказаного Закону передбачено, що на час відсутності (відпустки) посадових осіб органів місцевого самоврядування (крім виборних посад) для виконання ж повноважень можуть прийматися на службу особи за строковим трудовим договором (контрактом), з дотриманням вимог цієї статті, щодо особливостей прийняття.
Строковий трудовий договір - це різновид трудового договору, який укладається між працівником та керівником органу на час виконання певної роботи.
 Відповідно до пункту 2 статті 23 Кодексу законів про працю України строковий трудовий договір укладається у випадках, коли трудові відносини не можуть бути встановлені на невизначений строк з урахуванням характеру наступної роботи, або умов її виконання, або інтересів працівника та в інших випадках, передбачених законодавчими актами.

Укладання строкового трудового договору оформляється наказом чи розпорядженням керівника органу про прийняття працівника на роботу.

Особливостями та умовами виникнення трудових відносин з посадовою особою органів місцевого самоврядування є проходження претендентами конкурсу, стажування та перебування у кадровому резерві, а підставами виникнення таких трудових відносин є - строковий трудовий договір (контракт).

Особливості службово-трудових відносин зумовлюється змістом праці посадових осіб органів місцевого самоврядування, яка полягає у реалізації ними організаційно-розпорядчих та консультативно-дорадчих функцій у межах компетенції органів місцевого самоврядування і виникненні управлінських правовідносин.

Таким чином, особа, яка приймається на службу в органи місцевого самоврядування за строковим трудовим договором (контрактом), користується усіма правами посадових осіб органів місцевого самоврядування та на неї в повному обсязі поширюються норми Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування».

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)