Щодо оплати праці працівників органів місцевого самоврядування з 25 червня 2019 року

Роз'яснює державний експерт експертної групи з питань оплати праці в бюджетній сфері та грошового забезпечення Директорату норм та стандартів гідної праці Міністерства соціальної політики України Оксана Кліжевська.

   Умови оплати праці працівників органів місцевого самоврядування визначено постановою Кабінету Міністрів України від 09.03.2006 р. №268 «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» (далі – постанова №268).

 Постановою Кабінету Міністрів України від 19.06.2019 р. №525 «Про внесення змін у додатки до постанови Кабінету Міністрів України від 09 березня 2006 р. №268» (далі – постанова №525) унесено зміни в додатки до постанови №268, якими упорядковано посадові оклади працівників органів місцевого самоврядування, службовців органів прокуратури та врегульовано розміри надбавки за ранги посадових осіб місцевого самоврядування.

  Згідно з параграфом 31 Регламенту Кабінету Міністрів України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 18.07.2007 №950 (зі змінами), постанова Кабінету Міністрів набирає чинності з дня її офіційного опублікування, якщо іншого не передбачено такою постановою, але не раніше від дня її опублікування.

 Постанови Кабінету Міністрів публікуються в офіційних виданнях – «Офіційному віснику України» та газеті «Урядовий кур’єр».

 Постанова №525 опублікована в газеті «Урядовий кур’єр» №117 (6480) від 25 червня 2019 року. Отже, норми постанови №525 слід застосовувати з 25 червня 2019 р. При цьому після набрання чинності цією постановою для працівників органів місцевого самоврядування зміна структури заробітної плати не відбулася.

 Розрахунок середньої заробітної плати для оплати часу відпустки та матеріальної винагороди проводиться з урахуванням положень Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.1995 р. №100 (далі – Порядок).

За пунктом 2 Порядку обчислення середньої заробітної плати для оплати часу відпусток або для виплати компенсації за невикористані відпустки провадиться виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки або виплати компенсації за невикористані відпустки.

У всіх інших випадках збереження середньої заробітної плати середньомісячна заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за останні два календарних місяці роботи, що передують події, з якою пов’язана відповідна виплата.

У разі підвищення тарифних ставок і посадових окладів на підприємстві, в установі, організації відповідно до актів законодавства, а також за рішеннями, передбаченими колективними договорами (угодами) в розрахунковому періоді і в періоді, протягом якого за працівником зберігається середній заробіток, заробітна плата, враховуючи премії та інші виплати, що враховуються під час обчислення середньої заробітної плати (в тому числі збереження середнього заробітку), за проміжок часу до підвищення має бути відкоригована на коефіцієнт їхнього підвищення (п.10 Порядку).

Якщо підвищення тарифних ставок й окладів відбулося у періоді, протягом якого за працівником зберігався середній заробіток, за цим заробітком проводяться нарахування тільки в частині, що стосується днів збереження середньої заробітної плати з дня підвищення тарифних ставок (окладів).

Тобто умовами для проведення коригування є підвищення окладів, яке відбулося в розрахунковому періоді або в періоді, протягом якого за працівником зберігається середній заробіток.

При цьому п.10 Порядку не передбачено, що підвищення окладу має відбутися з першого числа місяця.

 

 

 

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)