Розслідування нещасного випадку у ФОП Мельник, що стався 27 червня поточного року

27 червня 2019 року, під час монтування кабелю для передачі інтернету до житлового будинку з опори 0,4 кВ поблизу повітряної лінії 150кВ, 23-річного працівника уражено електричним струмом.

 Вивчивши обставини та опитавши свідків, спеціальна комісія Управління Держпраці дійшла висновку, що нещасний випадок, що спричинив тяжкі наслідки з особою фактично допущеною до роботи без оформлення трудового договору (контракту) у ФОП Мельник Ю.О. (Добровеличківський район, м. Помічна), у зв’язку з невстановленням трудових відносин та враховуючи п. 52 Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 року № 337, визнається таким, що не пов'язаний з виробництвом.

Комісія вказала на осіб, які допустили порушення вимог законодавства з охорони та гігієни праці :

фізична-особа підприємець, який порушив  ст. 13 Закону України «Про охорону праці»:

«Роботодавець зобов'язаний створити на робочому місці в кожному структурному підрозділі умови праці відповідно до нормативно-правових актів, а також забезпечити додержання вимог законодавства щодо прав працівників у галузі охорони праці»;

п. 14 Правил охорони електричних мереж, затверджених 04.03.1997 постановою Кабінету Міністрів України № 209:

«У разі збігу охоронної зони  лінії електропередачі зі смугою відводу залізниць,  автомобільних шляхів, охоронними зонами трубопроводів, ліній  зв'язку, інших об'єктів проведення робіт, пов'язаних з будівництвом та експлуатацією цих об'єктів на збіжних ділянках, здійснюється з урахуванням вимог відповідних нормативних актів»;

п. 3 Умов проведення робіт у межах охоронних зон електричних мереж, що є додатком до Правил охорони електричних мереж, затверджених 04.03.1997 постановою Кабінету Міністрів України № 209:

«Підприємства,  установи, організації, окремі громадяни, що мають  намір  виконувати  роботи у межах охоронних зон електричних мереж,  повинні не пізніше як за три доби повідомити про це енергопідприємство за умови своєчасного  одержання  письмового дозволу від нього на виконання цих робіт за формами,  наведеними у додатках № 1, 2 до цих Умов»;

п. 2.3.14 Правил безпечної експлуатації електроустановок споживачів НПАОП 40.1-1.21-98, затверджених наказом Держнаглядохоронпраці України 09.01.98 № 4 та зареєстровано в Міністерстві юстиції України 10.02.1998 за          № 93/2533:

«Роботи на ПЛ в зоні наведеної напруги,  пов'язані з доторканням до проводу (троса),  спущеного з опори  аж  до  землі, повинні  виконуватися  із  застосуванням  електрозахисних  засобів (рукавички,  штанги) чи з  металевого  майданчика,  з'єднаної  для вирівнювання  потенціалу  провідником  з  цим  проводом  (тросом). Допускається виконання робіт з землі без застосування електрозахисних   засобів   та   металевого  майданчика  за  умови накладення  заземлення  на  провід  (трос)  безпосередньо  поблизу кожного місця дотику, але не далі ніж за 3 м від місця роботи.»

п. 3.2.7 Правил безпечної експлуатації електроустановок споживачів НПАОП 40.1-1.21-98, затверджених наказом Держнаглядохоронпраці України 09.01.98 № 4 та зареєстровано в Міністерстві юстиції України 10.02.1998 за          № 93/2533:

«Керівник робіт повинен здійснювати постійний нагляд за членами бригади і усувати від роботи членів бригади, які порушують ці Правила, а також  не  допускати тих,  що перебувають у стані алкогольного чи наркотичного сп'яніння, або хворих»

Потерпілий від ураження електричним струмом, особа фактично допущена до роботи без оформлення трудового договору, порушив  ст. 14 Закону України «Про охорону праці»:

 «Працівник зобов'язаний: дбати про особисту безпеку і здоров'я, а також про безпеку і здоров'я оточуючих людей в процесі виконання будь-яких робіт чи під час перебування на території підприємства».

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)