В облдержадміністрації підбили підсумки роботи з питань додержання трудового законодавства

Підсумки роботи Управління Держпраці у напрямку додержання законодавства про працю та зайнятість населення розглянули 12 серпня під час наради керівництва облдержадміністрації та територіальних органів міністерств та відомств України. З цього питання доповіла заступник начальника Управління Оксана Харченко.

 Так, з початку року проведено 462 інспекційні відвідування та 40 перевірок з питань працевлаштування інвалідів.

За результатами до адміністративної відповідальності притягнуто 96 посадових осіб підприємств - порушників. За невиконання законних вимог інспекторів праці до адмінвідповідальності притягнуто 19 посадових осіб підприємств.

Матеріали 40 інспекційних відвідувань передано до правоохоронних органів з ознаками кримінального злочину. Винесено 119 постанов про накладення штрафних санкцій на загальну суму 17 мільйонів 382 тисячі гривень.

З метою профілактики правопорушень проведено 2086 заходів, пов’язаних із застосуванням, роз’ясненням та пропагандою трудового законодавства.

На вимоги державних інспекторів з питань праці 16 підприємств-боржників погасили заборгованість із виплати заробітної плати на суму більше трьох мільйонів гривень перед майже тисячу двісті працівниками.

За результатами роботи Управління роботодавці оформили трудові відносини майже із 3000 працівниками.

Оксана Харченко звернула увагу на те, що Порядок проведення державного контролю за додержанням законодавства про працю був затверджений постановою Кабінету Мінітрів України від 26 квітня 2017року №295. Рішенням Шостого апеляційного адміністративного суду від 14 травня 2019 року, дану постанову КМУ визнано нечинною.

Тож, враховуючи відсутність можливості проведення інспекційних відвідувань ведеться активна роз’яснювальна робота з роботодавцями, працівниками та громадянами області.

Інспектори праці також продовжують роботу в напрямку перевірок з питань працевлаштування інвалідів, проводяться заходи контролю за письмовими заявами керівників суб’єктів господарювання.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)