Про суспільно-корисні роботи

Роз’яснення надає начальник відділу з питань дотримання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Ганна Масловська.

 На даний час неодноразово звертається увага на те, що держава посилила захист дітей, які мають право на одержання аліментів. Законодавство передбачає достатньо жорсткі заходи впливу на осіб, які заборгували зі сплати аліментів.

Одним із заходів - застосування адміністративного стягнення у вигляді суспільно корисної роботи (ст. 24 КУпАП).

Що таке суспільно-корисні роботи?

         Суспільно корисні роботи полягають у виконанні особою, яка вчинила адміністративне правопорушення, оплачуваних робіт (ст. 311 КУпАП). Згідно із цією нормою вибір виду цих робіт та перелік об’єктів, на яких порушники мають їх виконувати, покладено на відповідний орган місцевого самоврядування.

Адмінстягнення у вигляді суспільно корисних робіт накладається на порушника постановою суду, а строк виконання такого адмінстягнення обчислюється в годинах, протягом яких порушник виконує призначену йому роботу.

Детальніше засади, визначені КУпАП стосовно суспільно корисних робіт, прописано в Порядку виконання адміністративних стягнень у вигляді громадських робіт, виправних робіт та суспільно корисних робіт, затвердженому наказом Мін’юсту від 19.03.2013 № 474/5 (далі – Порядок № 474/5).

 

Яка тривалість суспільно-корисних робіт?

         Суспільно корисні роботи призначаються судом на строк від 120 до 360 год. і виконуються не більше 8 год. (ст. 311 КУпАП).

Керуючись положеннями ст. 50 КЗпП щодо нормальної тривалості робочого тижня протягом не більше 40 год. та виходячи з норм КУпАП і п. 11.1 Порядку №474/5, порушник має відпрацювати: мінімально – 15 робочих днів (120 год. : 8 год.); максимально – 45 робочих днів (360 год. : 8 год.)

Згідно з положеннями ст. 325-1 КУпАП заробіток за фактично відпрацьований порушником час не може бути меншим за розмір мінімальної зарплати.

Відповідно до ст. 8 Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» з 01.01.2019 мінімальна заробітна плата становить: у місячному розмірі – 4173 грн.; погодинному – 25,13 грн. Оскільки особа має відпрацювати встановлену судовим рішенням кількість годин, розрахунок її заробітку має здійснюватись так, щоб за 1 фактично відпрацьовану годину він становив щонайменше 25,13 грн.

 

Яка процедура оформлення на підприємствоособи, направленої для виконання суспільно корисних робіт?

         Дії власника підприємства передбачені Порядком № 474/5. Має бути оформлений наказ із зазначенням у ньому: початку відбування особою суспільно корисних робіт; відомостей про закріплення за порушником відповідальної особи; факту ознайомлення порушника із правилами техніки безпеки.

Відносини, що виникають під час відбування особою згаданого адмінстягнення, передбачають виконання визначеного виду та обсягу робіт, підпорядкування відповідальній особі установи, де вона працюватиме, визначення для неї конкретного робочого місця, виходу на роботу згідно з ухваленим графіком тощо. При цьому дані відносини не є трудовими або цивільно-правовими.

Відповідно до п. 14.1 Порядку № 474/5 власник підприємства повинен своєчасно повідомляти уповноважений орган з питань пробації про ухилення порушника від відбування робіт; вести облік та інформування згаданого органу щодо кількості відпрацьованих особою годин; нарахування плати порушникові за виконання робіт та перерахування її на відповідний рахунок органу державної виконавчої служби для подальшого погашення заборгованості зі сплати аліментів.

 

Як здійснюється облік відпрацьованих порушником робіт?

Порядок № 474/5 передбачає здійснення обліку відпрацьованого порушником часу не лише власником підприємства, установи, де від відбуває покарання, а ще й уповноваженим органом із питань пробації.

Орган пробації за потреби має проводити контрольні перевірки за місцем відбування робіт, з’ясовувати причини невиходу порушника на роботи та складати протоколи про адмінпорушення стосовно осіб, які ухиляються від відбування суспільно корисних робіт.

Отже, підприємство, де порушник виконує визначену для нього роботу, зобов’язане вести сумарний облік відпрацьованих ним годин. Фіксуються відпрацьовані години в обліковій картці порушника, яка є складовою особової справи кожного порушника. Детальна фіксація здійснюється в табелі виходу на роботу, форму якого наведено в додатку 22 до Порядку № 474/5. Дана форма передбачає кількість годин за графіком та окремо – фактично відпрацьовані години. Табель підписує відповідальна особа, призначена власником за місцем відбування покарання, та керівник підприємства, установи. В табелі ставиться печатка підприємства, установи.

 

До яких саме робіт можуть залучатися порушники?

Види робіт та місце їх проведення згідно із законодавством визначає орган місцевого самоврядування. Зазвичай до них належать такі, що передбачають упорядкування та прибирання територій зон відпочинку, ремонт та оновлення парканів, спортивних майданчиків, зупинок громадського транспорту, фарбування огорож тощо.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)