Управління Держпраці проводить визначення категорій працівників, які підлягають періодичним медичним оглядам та погоджує списки на проходження періодичних медичних оглядів

Роз'яснення надає головний державний інспектор відділу з питань гігієни праці Наталія Струтинська.

 Роботодавець організовує проведення періодичних медичних оглядів   згідно з «Порядком проведення медичних оглядів працівників певних категорій», який затверджений Наказом  МОЗ України від 21.05.2007 № 246.

 На обов’язковий медичний огляд роботодавцеві потрібно направити для попереднього медичного огляду:

-         працівників під час прийняття на роботу;

Для періодичного медичного огляду -

-         працівників, зайнятих на важких роботах;

-         працівників, зайнятих на роботах зі шкідливими чи небезпечними умовами праці;

-         працівників, зайнятих на роботах, де є потреба в професійному доборі;

-         осіб віком до 21 року.

 

Роботодавець повинен під час укладання трудового договору поінформувати працівника під розписку про умови праці та про наявність на його робочому місці небезпечних і шкідливих виробничих факторів (п. 3.2 р. ІІІ «Порядок проведення медичних оглядів працівників певних категорій», затверджений Наказом  МОЗ України від 21.05.2007 № 246).

КРОК 1

  Роботодавець щорічно подає заявку до Управління Держпраці, на підставі якої визначаються категорії працівників, які підлягають попередньому (періодичним) медичному огляду (п. 2.2 розділ ІІ Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій», який затверджений Наказом МОЗ України від 21.05.2007 № 246).

   Щорічно за заявкою роботодавця до Держпраці, до 1 грудня складається   Акт визначення категорій працівників, які підлягають попередньому (періодичним) медичним оглядам за формою зазначеною у додатку 1 (п. 2.2. р. ІІ Порядок проведення медичних оглядів працівників певних категорій», затверджений Наказом  МОЗ України від 21.05.2007 № 246). Організовує лабораторні дослідження умов праці з визначенням шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу на конкретних робочих місцях працівників з метою визначення категорій працівників, які підлягають попередньому (періодичним ) медичному огляду, і подає ці дані відповідно до Держпраці (п. 3.1 р. ІІІ Порядок проведення медичних оглядів працівників певних категорій», затверджений Наказом  МОЗ України  від 21.05.2007 № 246).

КРОК 2

 На підставі Акта визначення категорій працівників, які підлягають попередньому (періодичним) медичному огляду, роботодавець складає протягом місяця у чотирьох примірниках поіменні списки працівників, які підлягають періодичним медичним оглядам, за формою, зазначеною у додатку 2 (п. 2.3 р. ІІ Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій», затверджений Наказом  МОЗ України від 21.05.2007 № 246) та узгоджує їх в Управлінні Держпраці. Один примірник списку залишається на підприємстві (у відповідальної за організацію медогляду особи), другий – надсилається до закладів охорони здоров'я, у якому проходитиме медогляд, третій – до Управління Держпраці, четвертий – до робочого органу виконавчої дирекції Фонду (п. 2.3 розділ ІІ Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій», затверджений Наказом  МОЗ України від 21.05.2007 № 246).

КРОК 3

 Для проведення попереднього (періодичних) медичного огляду працівників роботодавець повинен укласти або вчасно поновити договір з закладом охорони здоров'я та надати йому список працівників, які підлягають попередньому (періодичним) медичному огляду (п. 2.4 розділ ІІ Порядку  проведення медичних оглядів працівників певних категорій», затверджений Наказом  МОЗ України від 21.05.2007 № 246).

КРОК 4

 На підставі списку працівників, які підлягають періодичним медоглядам, заклад охорони здоров'я складає план-графік їх проведення, погоджує його з роботодавцем і Управлінням Держпраці (п. 2.9, п. 3.3 розділ ІІ, ІІІ Порядку  проведення медичних оглядів працівників певних категорій», затверджений Наказом  МОЗ України від 21.05.2007 № 246).

 У плані-графіку вказуються строки проведення медоглядів, лабораторні, функціональні , інші дослідження та лікарі, які залучаються до їхнього проведення (п. 2.9 р.ІІ Порядку  проведення медичних оглядів працівників певних категорій», затверджений Наказом  МОЗ України від 21.05.2007 № 246).

КРОК 5

 За результатами періодичних медичних оглядів (протягом місяця після їх закінчення) Комісія оформляє Заключний акт за результатами періодичного медичного огляду працівників за формою, зазначеною у додатку 9, який складається у шести примірниках - один примірник залишається в закладі охорони здоров»я, що проводив медичний огляд, інші надаються роботодавцю, представнику профспілки, профпатологу, Управлінню Держпраці, робочому органу виконавчої дирекції Фонду  (п. 2.17 розділ ІІ Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій», затверджений Наказом  МОЗ України від 21.05.2007 № 246). 

    Термін зберігання заключного акта 5 років (п. 2.20 розділ ІІ Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій», затверджений Наказом  МОЗ України від 21.05.2007        № 246). Роботодавець забезпечує проведення відповідних оздоровчих заходів Заключного акту  у повному обсязі та усуває причини, що призводять до професійних захворювань (отруєнь) (п. 3.7   р. ІІІ Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій», затверджений Наказом  МОЗ України від 21.05.2007  № 246).

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)