Чи буде подвоєно період під час обчислення страхового та пільгового стажу?

Жінка працювала у шкідливих умовах за Списком №2 у психіатричній лікарні (по догляду за психічнохворими). Чи буде цей період подвоєно під час обчислення страхового та пільгового стажу?

Роз'яснює заступник директора Департаменту – начальник управління Департаменту пенсійного забезпечення Пенсійного фонду України Галина Мастюгіна.

 За ч.4 ст.24 Закону №1058 періоди трудової діяльності та інші періоди, що зараховувалися до стажу роботи для призначення пенсії до набрання чинності цим Законом (до 1 січня 2004), зараховуються до страхового стажу в порядку і на умовах, передбачених раніше законодавством, крім випадків, передбачених цим Законом.

Пільговий порядок обчислення стажу роботи, передбачений таким законодавством, за період  з 1 січня 2004 року застосовується тільки щодо визначення права на пенсію за віком на пільгових умовах та за вислугу років.

Відповідно до ст.60 Закону України «Про пенсійне забезпечення» робота в лепрозорних і протичумних закладах охорони здоров'я, у закладах (відділеннях) з лікування осіб, заражених вірусом імунодефіциту людини або хворих на СНІД, в інших інфекційних закладах (відділеннях) охорони здоров»я, в патологоанатомічних і реанімаційних відділеннях закладів охорони здоров»я, а також  закладах з надання психіатричної допомоги зараховується до стажу роботи в подвійному розмірі.

Отже, робота у психіатричній лікарні до 1 січня 2004 року буде зараховуватися як до пільгового, так і до страхового стажу у подвійному розмірі, а період роботи в такому закладі після 1 січня 2004 у подвійному розмірі буде обчислено тільки щодо визначення права на пенсію за віком на пільгових умовах.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)