Про законодавчі аспекти прийняття на роботу сезонних працівників

Роз’яснення щодо правильності укладення трудового договору із сезонними працівниками надає головний державний інспектор відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Кіровоградській області Людмила Філоненко.

 Особливості регулювання праці тимчасових і сезонних працівників встановлюються законодавством, а саме ст. 7 КЗпП України. За чинними на сьогодні Указом Президії Верховної Ради СРСР «Про умови праці робітників і службовців, зайнятих на сезонних роботах» № 310 від 1974 року та постановою Кабінету Міністрів України від 1997 року «Про затвердження Списку сезонних робіт і сезонних галузей», сезонними слід вважати працівників, які приймаються на роботи, які в силу природних і кліматичних умов виконуються протягом певного періоду (сезону), що не перевищує шести місяців, та які включені в перелік сезонних робіт, наведених в Списку.

Сезонний трудовий договір є різновидом строкового трудового договору, який укладається на строк, що не перевищує тривалості сезону. Тобто, укладення сезонного трудового договору на роботах, не зазначених у Списку та які перевищують шість місяців, не допускається.

Процедура оформлення на роботу сезонних працівників проводиться у загальновстановленому порядку: працівник пише заяву про прийом на роботу, на підставі якої роботодавець видає наказ про прийом на роботу. Працівник своїм підписом підтверджує факт того, що він ознайомлений з наказом і згоден з умовами, визначеними в наказі, після чого до трудової книжки працівника вноситься запис.

Слід зазначити, що при укладенні сезонного трудового договору роботодавець зобов’язаний попередити працівника про сезонний характер роботи, що відображається в наказі (розпорядженні) про прийом на роботу. Якщо строк, на який прийнятий працівник, не зазначити в наказі (розпорядженні) про прийняття на роботу, вважатиметься, що він прийнятий на підприємство на невизначений строк.

Відповідно до вимог ч. 3 ст. 24 КЗпП України працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

В п. 1.1 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, визначено, що трудові книжки ведуться на всіх працівників, які працюють на підприємстві, в установі, організації  усіх форм власності або у фізичної особи понад п’ять днів. Отже, не пізніше тижневого строку після видання наказу (розпорядження) про прийняття на роботу сезонного працівника власник або уповноважений ним орган повинен зробити  відповідний запис у його трудовій книжці (п. 2.4 Інструкції). При цьому, відомості про характер роботи (сезонна/тимчасова), а також про те, що трудовий договір у цьому випадку — строковий, до трудової книжки не вносять.

Необхідно мати на увазі, що при укладенні сезонного договору не встановлюється випробувальний термін.

На сезонних працівників розповсюджуються умови і положення, передбачені Правилами внутрішнього трудового розпорядку та колективного договору, що діють на підприємстві (тривалість робочого часу і відпочинку, оплата праці, матеріальне стимулювання, умови і охорона праці тощо).

Слід звернути увагу, що відповідно до ч. 9 ст. 6 Закону України «Про відпустки» сезонним працівникам відпустка надається пропорційно відпрацьованому часу. Тому, оскільки п. 10 Указу № 310 право на відпустку та грошову компенсацію взамін невикористаних днів відпустки сезонним працівникам не передбачено, така норма не підлягає застосуванню, позаяк суперечить Закону.

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)