Як організувати облік робочого часу, щоб правильно проводити оплату працівникам, які чергують вночі та у вихідні

Головний державний інспектор відділу з питань експертизи умов праці Управління Держпраці в області Наталія Пащенко провела семінар у ФГ «Матвєєв».

 Інспектор роз’яснила присутнім як організувати облік робочого часу сторожів охоронців, щоб правильно проводити оплату працівникам, які чергують вночі та у вихідні дні.

Для такої категорії працівників, як сторож, охоронець, можна встановити підсумований облік робочого часу. Що це означає? Це спеціальний порядок обліку робочого часу, який вводиться, коли не може бути дотримана нормальна щоденна або тижнева тривалість робочого часу. Під нормальною розуміється тривалість роботи не більше 40 годин на тиждень (ст. 50 КЗпП).

Сенс підсумованого обліку в такому. На підприємстві встановлюється обліковий період (це може бути місяць або триваліший період), за який нормальна тривалість робочого часу повинна бути дотримана. А ось усередині облікового періоду, наприклад за день або тиждень, нормальна тривалість роботи може відхилятися як у бік перепрацювання, так і в бік недопрацювання. При цьому робота понад норму робочого часу за окремий день (тиждень) облікового періоду не вважається наднормовою роботою, якщо зберігається норма робочого часу в цілому за обліковий період.

Порядок та умови застосування підсумованого обліку встановлюються колективним договором або на підставі наказу керівника (якщо немає колективного договору). На обліковий період складається графік роботи (змінності), з яким повинні бути ознайомлені працівники (як правило, за місяць до його введення). При складанні змінного графіка роботи слід взяти до уваги:

• час початку і кінця роботи, тривалість щоденної зміни, загальну норму робочого часу за обліковий період, яка визначається виходячи з установленого на підприємстві шестиденного або п'ятиденного робочого тижня, з урахуванням скороченого робочого часу напередодні вихідних і святкових днів;

• час відпочинку, щотижнева безперервна тривалість якого повинна бути не менше 42 годин на тиждень (ст. 70 КЗпП), і вихідні дні, кількість яких не повинна бути меншою ніж кількість повних тижнів цього облікового періоду;

• час наднормової роботи, який не повинен перевищувати 120 годин на рік (ст. 65 КЗпП).

Підсумований облік робочого часу кожного працівника ведеться за табелем виходів на роботу наростаючим підсумком з початку облікового періоду. При підрахунку нормального числа робочих годин облікового періоду виключаються дні відпустки і хвороби. Додамо, що правила застосування підсумованого обліку зафіксовані в Методичних рекомендаціях, затверджених наказом Мінпраці від 19.04.2006 №138.

Оплата праці. Якщо за змінним графіком роботи робочий день сторожа припадає на неділю (або інший вихідний день на підприємстві), то такий день оплачується як звичайний робочий день. А ось якщо робочий день припадає на святковий або неробочий день, які встановлені ст. 73 КЗпП, то оплата проводиться в такому порядку (ст. 107 КЗпП):

• якщо робота виконувалася за графіком у межах місячної норми робочого часу - доплачують суму у розмірі одинарної годинної або денної ставки понад зарплату за цей день (за графіком);

• якщо робота виконувалася поза графіком понад місячну норму - тоді зарплату за цей день не нараховують, а проводять доплату в розмірі подвійної годинної (денної) ставки за фактично відпрацьовані години (або надають інший день відпочинку).

За роботу в нічний час сторожеві належить доплата згідно зі ст. 108 КЗпП - у розмірі не нижче 20 % тарифної ставки (окладу) за кожну годину роботи в нічний час.

Якщо за обліковий період було відпрацьовано робочих годин більше норми, то такий час вважається надурочним. Оплачується цей час згідно зі ст. 106 КЗпП - у подвійному розмірі годинної ставки за всі надурочні години. Наднормові виплачуються працівнику в кінці облікового періоду.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)